Tim povodom, iz Memorijalnog centra su pozvali na podršku bosanskohercegovačke javnosti toj kampanji.

- Dokumenti u Arolsen Arhivu sadrže podatke o sudbinama 17,5 miliona ljudi. Da bi ih učinili vidljivim u online arhivi i omogućili ljudima širom svijeta da ih tamo pronađu, informacije koje sadrže moraju se unijeti u bazu podataka – i im treba naša pomoć. Do sada se u projekat uključilo na hiljade volontera. Zajedno su već obradili više od šest miliona dokumenata. Potrebno je samo pet minuta da dovršite jedan dokument – i dodate još jednu ciglu u digitalni spomenik. Mi smo odlučili odvojiti dio svog vremena i pomoći, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Razjašnjavanje sudbina i traženje nestalih osoba je decenijama bio centralni zadatak Arolsen Arhiva. Godišnje odgovore na više od 20.000 upita o žrtvama nacističkog progona i holokausta.

Kroz saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica, prenijeli su već brojna dobra iskustva i prakse u tu bosanskohercegovačku instituciju sjećanja i istraživanja.

- Naš rad na polju istraživanja i obrazovanja važniji je nego ikad za informiranje današnjeg društva o zločinima koje su počinili nacisti. Sveobuhvatna online arhiva je bitan dio onoga što radimo. Kao međunarodni centar za nacistički progon, svoju misiju vidimo da doprinesemo debati o sjećanju i suočavanju s nacističkim periodom, političkim progonima i rasizmom, dodaju iz Arolsena.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, poručio je da je današnji doprinos članova i članica tima ove institucije važan na simboličkom i praktičnom nivou.

- Hvala Floriane Azoulay, Oliver Figge i Azra Imamović iz Arolsen Arhiva koji su nam uvijek podrška u našem radu, te se nadam da i mi na ovaj način pokazujemo spremnost da im budemo oslonac u aktivnostima i inicijativama. Hvala Amri Begić Fazlić i Nedimu Jahiću koji su pokrenuli inicijativu da se aktivisti i ljudi iz Bosne i Hercegovine pridruže ovoj akciji. Za nekoliko dana obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, i nema boljeg načina da se sjetimo žrtava od rada na čuvanju istine i čuvanju imena žrtava od zaborava. To smo dužni kao žrtve genocida i kao građani Bosne i Hercegovine, poručio je Suljagić, prenosi Press služa Memorijalnog centra Srebrenica.