open-navfaktor-logo
search
Prvo izdanje
Tirana sutra domaćin prvog finala Konferencijske lige UEFA-e
Tirana, glavni grad Albanije, u srijedu će biti domaćin finala Konferencijske lige, novog takmičenja Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), za čiji trofej će se na stadionu Air Albania boriti italijanska Roma i nizozemski Feyenoord.
24.05.2022. u 14:15
get url
text

Riječ je o trećem po jačini klupskom takmičenju u organizaciji UEFA-e, iza Lige prvaka i Lige Evrope, koje je počelo u sezoni 2021/22, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan uoči finala u centru Tirane izložen je trofej Konferencijske lige, a svečanom događaju prisustvovali su gradonačelnik albanske prijestolnice Erion Veliaj, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armand Duka i drugi lokalni zvaničnici i fudbalski radnici.

- Danas je poseban i prekrasan dan da po prvi put predstavimo trofej Konferencijske lige - rekao je Duka.

Bivši kapiten albanske fudbalske reprezentacije, ujedno i ambasador finala, Lorik Cana nazvao je Tiranu prijestolnicom fudbala u Evropi danas i sutra.

- Prvi put, u prvom izdanju, imamo zadovoljstvo, da dočekamo i uručimo trofej Konferencijske lige - naglasio je Cana.

Gradonačelnik Tirane rekao je tokom ceremonije da se nastavljaju pripreme za doček navijača oba tima.

- Nastavit ćemo sa aktivnostima kako bi svi koji su došli u Tiranu uživali i dobro se proveli. Naravno da su emocije jake, ali želimo da se sačuva grad, da se očuva mir i bratstvo koje njeguje fudbal - istakao je Veliaj.

Prvo finale Konferencijske lige igrat će se na stadionu Air Albania, koji prima 21.690 gledalaca. Stadion je otvoren u novembru 2019. godine evropskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske.

Susret između Rome i Feyenoorda igrat će se s početkom u 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.