open-navfaktor-logo
search
Osvrt na 2022. godinu
Titule otišle u Mostar, tragedija Zrinjskog i bruka Borca u Evropi
Godinu na izmaku u Premijer ligi Bosne i Hercegovine definitivno je obilježio mostarski Zrinjski.
01.01.2023. u 21:52
get url
text

Mostarci su porušili brojne rekorde, dominantno pokorili Premijer ligu, iza sebe ostavivši Tuzla City na drugoj poziciji sa čak 27 bodova zaostatka. Mostarci su do sedme titule prvaka BiH stigli sa 26 pobjeda, šest remija i samo jednim porazom (84 boda), uz gol-razliku 74:14 (+60).

I druga titula, ona Kupa Bosne i Hercegovine, otišla je u Mostar, ali u vitrine Veleža.

Velež je trofej nakon 36 sušnih godina osvojio pobjedom u finalu nad Sarajevom. Meč na Bilinom polju riješen je poslije izvođenja penala. Nakon 90 minuta borbe završilo je 0:0.

Zrinjski je osvajanjem titule evropski put počeo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a u kvalifikacije za Konferencijsku ligu otišli su Tuzla City, Velež i Borac.

Prvak BiH nošen sjajnim rezultatima u domaćem prvenstvu želio je napraviti i evropski iskorak. I bio je jako blizu tome da postane prvi bh. klub koji se plasirao u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

Mostarci nisu bili nositelji tokom žrijebanja prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, a kuglice su im dodijelile moldavski Sheriff, koji je imao ulogu favorita. Poslije remija 0:0 u Mostaru, u drugoj utakmici je Sheriff minimalno slavio (1:0) i poslao Zrinjski u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Zrinjski je u drugom kolu eliminirao albansku Tiranu s ukupnih 4:2, a do play-offa je stigao zahvaljujući eliminaciji kazahstanskog Tobola ukupnim rezultatom 2:1.

Grupna faza za Zrinjski je ostala nedosanjani san zbog tragične eliminacije od slovačkog Slovana. Zrinjski je u prvom meču Pod Bijelim brijegom trijumfovao 1:0. U revanšu u Bratislavi nakon 90 minuta igre je Slovan slavio identičnim rezultatom (1:0). Meč je otišao u produžetke, a Zrinjski je u 103. minuti izjednačio i bio je to ishod koji je vodio prvaka BiH u grupu Konferencijske lige. Ipak, u posljednjim sekundama meča Slovan je postigao drugi pogodak pa su o konačnom pobjedniku odlučivali penali. Radovali su se fudbaleri slovačkog prvaka, a Zrinjskom je za utjehu ostala nagrada od 1,4 miliona eura, koliko su inskasirali u Evropi...

Na eurosceni se propisno obrukao banjalučki Borac. Banjalučane su u prvom kolu Konferencijske lige zaustavili poluprofesionalci s Farskih Otoka - B36 Torshovn. Borac je u prvom meču na domaćem terenu trijumfovao sa 2:0, ali su Farani u revanšu slavili sa 3:1 i prošli dalje.

I Velež je zapeo na prvoj stepenici. Mostarci su evropski nastup krenuli od drugog kola Konferencijske lige, a eliminirao ih je Hamrun Spartans s Malte. U oba susreta Maltežani su trijumfovali identičnim rezultatom - 1:0.

Historijski nastup u Evropi imao je Tuzla City. Prvu prepreku Tuzlaci su lako preskočili eliminiravši Tre Penne iz San Marina sa ukupnih 8:0. U drugom kolu nizozemski AZ Alkmaar bio je prevelik zalogaj za bh. predstavnika. U prvom duelu u Nizozemskoj Alkmaar je trijumfovao sa 1:0, a u revanšu na Grbavici rezultatom 4:0.

Uporedo s evropskim utakmicama vodila se i bitka u Premijer ligi BiH. Mnogo pometnje donio je projekat izgradnje hibridnih terena, a brojni klubovi su skoro cijelu jesen igrali utakmice na zamjenskim stadionima (Sarajevo, Borac, Sloboda, Tuzla City, Velež), uključujući i debitante u Premijer ligi čiji tereni ne ispunjavaju uvjete (Sloga Doboj, Igman Konjic).

Zrinjski je jesenji prvak Premijer lige sa tri boda više i utakmicom manje od Širokog Brijega, najvećeg iznenađenja prvog dijela sezone. Prije odlaska na pauzu Zrinjski, ali i Hercegovinu šokirala je vijest o smrti fudbalera Plemića Kerima Gazzette. Istraga je pokazala da je 27-godišnjak počinio samoubistvo. Mostarci su na pauzi ostali i bez trenera. Sergej Jakirović nije odolio ponudi Rijeke. Umjesto njega mjesto šefa struke pripalo je hrvatskom treneru Krunoslavu Renduliću.

Vrijedi istaknuti da je Feđa Dudić okončanjem prethodne sezone napustio Velež i preuzeo Sarajevo, gdje je u međuvremenu dobio otkaz. Prvi dio sezone priveo je kraju Emir Obuća, a potom je klub u trenersku fotelju instalirao Mirzu Varešanovića.

Dudića je u Veležu naslijedio Amar Osim, ali se i on već razišao s Rođenim. Velež će na proljeće s klupe predvoditi Nedim Jusufbegović.

Do promjena je došlo i u Borcu, Tuzla Cityju... Nakon evropske bruke i loših rezultata u domaćem prvenstvu Vinko Marinović je naslijedio karizmatičnog Nenada Lalatovića. Dragan Jović je zbog zdravstvenih problema napustio Tuzlu, a klub je nedavno za novog trenera promovirao Milenka Bošnjakovića...

Vrijedi istaknuti da su u novoj sezoni odigrani i mečevi šesnaestine finala Kupa BiH. Najveće iznenađenje priredio je Čelik eliminiravši Sarajevo.

Upravo će mečevima osmine finala Kupa BiH krenuti proljetni dio sezone (18/19 februar). Sedam dana poslije na rasporedu su utakmice 20. kola Premijer lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.