open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Tokom deminiranja terena u Ustikolini pronađeni posmrtni ostaci
Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), po naredbi Tužilaštva BiH, zbog planirane ekshuumacije na tom području, obavio je deminiranje lokaliteta Kacelj, 10 kilometara jugoistočno od Ustikoline, u općini Foča (FBiH).
24.11.2021. u 15:23
get url
text

Kako je saopćeno iz FUCZ-a, ukupna površina koja je očišćena ručno iznosila je 17.005 kvadratnih metara sumnjive površine, a formirana je prema prethodno prikupljenim informacijama u obuhvatu očekivanih posmrtnih ostataka.

Na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno mine PROM-1 (dance).

Također, tokom deminerskih radova pronađene su kosti koje su indicirale na posmrtne ostatke, pa su obilježene a oko njih je dodatno očišćen prostor.

{$galerijaFotografija}

- Nakon što su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH obišli lokaciju predmetnog zadatka, Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih osoba u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije. U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, te je BH MAC izvršio reizviđanje zadatka, nakon čega je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 kvadratna metra - naveli su iz FUCZ-a.

Dodaju da je nakon uzorkovanja zadatka i polutrajnog obilježavanja izvršena primopredaja očišćene površine na lokaciji Kacelj koja je obavljena između izvođača radova Federalne uprave civilne zaštite i BH MAC-a.

- Federalna uprava civilne zaštite upoznala je predstavnika Općine Foča u FBiH, kao krajnjeg korisnika, sa granicama očišćene površine. Radove na zadatku dodatno je otežavalo loše stanje puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje - naveli su iz FUCZ-a.

Tokom deminiranja terena u Ustikolini pronađeni posmrtni ostaci, 24.11.2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.