open-navfaktor-logo
search
Infografika
Top 10: Znate li ko su najefikasniji premijerligaši u protekloj deceniji?
Među deset najefikasnijih timova nalaze se i dvije ekipe koje trenutno igraju u nižem rangu
13.01.2020. u 18:41
get url
text

Kraj jedne i početak nove decenije poslužio je brojnim klubovima, statističarima, ali i navijačima da odrede one najbolje u protekloj dekadi.

Iako pod nazivom Premijer liga Bosne i Hercegovine egzistira od 2000. godine, najjači fudbalski rang u našoj zemlji još ne posjeduje internet stranicu, niti se na zvaničnoj internet stranici mogu promaći precizni i tačni statistički podaci.

PLBiH se u protekloj deceniji igrala u nekoliko različitih formata. Bilo je sezona u kojima se brojala 16 timova, zatim se u elitnom razredu nastupalo 12 timova, koji su potom igrali Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, a novu deceniju domaći fudbalski šampionat dočekao je u formatu od 12 tima u kojem se ekipe međusobno sastaju tri puta tokom sezone.

Ono što je nas zanimalo, a vjerujemo da i vas interesuje, jesu podaci o najefikasnijim timovima Premijer lige u protekloj deceniji.

Naravno, ko imalo prati situaciju na bosanskohercegovačkoj fudbalskoj sceni, jasno mu je da su u vrhu liste oni timovi koji su se u proteklim sezonama i godinama borili za najviši plasman.

Zanimljivo je da su među ekipama koje su postigle najviše golova u prošloj dekadi i dva tima koja se takmiče u Prvoj ligi BiH.

Deseti najefikasniji tim PLBiH u proteklih deset godina je Travnik. Iako već nekoliko sezona Veziri ne igraju u elitnom rangu domaćeg fudbala u protekloj deceniji postigli su 223 gola.

Sa 21 pogotkom više od Travnika, devetu poziciju na listi najefikasnijih timova PLBiH u proteklom desetljeću zauzima Radnik (244 gola), a zatim slijedi Sloboda. Da Tuzlaci u protekloj deceniji nisu osjetili gorčinu igranja u nižem rangu vjerovatno bi postigli i više od 259 pogodaka.

Uprkos činjenici da od sezone 2017/2018 ne igra u PLBiH, Olimpik je na sedmom mjestu ove zanimljive liste sa 272 gola, dok su fudbaleri Borca postigli 285.

Jedini klub u "grupi 300" je Čelik. Zenički tim je u proteklom desetljeću postigao 331 pogodak.

U "klubu 400" su tri tima. Zrinjski je na trećem mjestu sa 472 gola. Slijedi Široki Brijeg sa 490, dok je Željezničar na drugoj poziciji. Najtrofejnijem bh. klubu nedostajao je samo jedan pogodak da se pridruži Sarajevo.

Aktuelni osvajač duple krune jedini je tim u našoj zemlji koji je u prošloj dekadi postigao preko 500 golova i to za 524.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.