open-navfaktor-logo
search
Veliko slavlje
Trabzonspor prvak Turske, prvi put nakon 38 godina: Edin Višća ušao u historiju
Fudbalski klub Trabzonspor osvojio je večeras naslov prvaka Turske nakon čak 38 godina, odigravši neriješeno 2:2 protiv gostujućeg Antalyaspora u 35. kolu Super lige.
30.04.2022. u 22:18
get url
text

Trabzonspor je poveo već u trećoj minuti golom Corneliusa, te je prvo poluvrijeme okončao s vodstvom 1:0.

U 51. minuti gosti su došli do izjednačenja pogotkom Ndaoa. Pet minuta kasnije, u 56. minuti, sudija je dosudio penal za goste, no s bijele tačke se nije najbolje snašao Fredy, a njegov udarac odbranio je golman Trabzona Cakir.

U 62. minuti Tokoz donosi ponovo vodstvo Trabzonsporu, a za izjednačenje 2:2 pogodio je fudbaler Antalyaspora Wright. Isostavilo se da je to konačan rezultat utakmice, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednjoj minuti sudijske nadoknade, kada je sudija trebao označiti kraj, desilo se nešto potpuno neočekivano. Naime, veliki broj navijača Trabzonspora utrčao je na teren stadiona Medial Park, vjerovatno misleći da je kraj, no utakmica je još uvijek bila u toku, pa je sudija bio primoran da je prekine.

Nekoliko minuta kasnije navijači su se razišli, te je utakmica nastavljena i na kraju okončana rezultatom 2:2, što je bilo dovoljno Trabzonu za naslov prvaka Turske.

Trabzonspor je tako osigurao naslov prvaka tri kola prije kraja nacionalnog prvenstva, sa sakupljenih 77 bodova, što je nedostižno za drugoplasirani Fenerbahče koji ima 68.

Po okončanju utakmice na stadionu je uslijedilo veliko slavlje navijača uz veličanstven vatromet.

Klub sa Crnog mora posljednji naslov prvaka Turske osvojio je davne 1984. godine.

Titulu sa Trabzonsporom osvojio je i naš Edin Višća, bivši fudbalski A reprezentativac BiH, koji je zimus iz Istanbul Bašakšehira došao u redove novog prvaka.

Bivši Zmaj je ušao u historiju, jer je postao prvi igrač koji je osvojio titule u Turskoj s dva različita kluba, a da nijedan od njih nije Galatasaray, Fenerbahče ili Bešiktaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.