open-navfaktor-logo
search
Rješenje u Parlamentu
Trakić: U ZDK imamo 2.500 korisnika čija maksimalna penzija iznosi 295 KM i one se neće povećati
U Zeničko-dobojskom kantonu, prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza penzionera ZDK, živi 2.500 penzionera koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj firmi Minel koja je bila u krugu Željezare Zenica i čija maksimalna penzija ne prelazi 295 KM.
18.10.2022. u 18:40
get url
text
Mustafa Trakić

Dodaje kako je riječ o korisnicima koji imaju i više od 40 godina radnog staža, a koji neće biti obuhvaćeni najavljenim povećanjem najnižih penzija u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Evo kada bi korisnici najnižih penzija u FBiH mogli očekivati povećanje

- Kompletnu penziju su zaradili u ovoj beogradskoj firmi u bivšoj Jugoslaviji, dobro zarađivali, a sada im maksimalna penzija iznosi 295 KM. I oni ne podliježu povećanju najnižih penzija. Ne prepoznaju se kao takve, navodno nisu to penzije zarađene u Federaciji, a mi ogromne probleme imamo zbog toga. Ljudi nama dolaze, žale se, plaču. Žalosno je gledati čovjeka bijesnog ili uplakanog od 73 godine, a ne možete mu pomoći - govori nam Trakić.

Kaže kako su njihove penzije rezultat dogovora dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

- Ta njihova teška situacija se jedino može promijeniti u Parlamentu Federacije BiH, kao što su riješene srazmjerne penzije, gdje je dio penzije zarađen u Republici Srpskoj - rekao nam je Trakić.

Osvrnuvši se na povećanje najniže penzije, Trakić kaže kako se penzioneri bune što se povećavaju samo najniže, koje iznose 424 KM.

- Nisu svi penzioneri za to da se povećaju samo najniže penzije u Federaciji BiH. Penzioneri traže da se povećaju sve penzije. U najnižim penzijama je gro nezarađenih i oni ovim povećanjem stižu zagarantovane koje su zarađene sa punih 40 godina radnog staža, a koje su 495 KM - govori nam Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.