open-navfaktor-logo
search
Okupljanje na UKC-u
Traže isplatu 1.080 KM: Zdravstveni radnici u TK najavili generalni štrajk
Zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona održali su danas štrajk upozorenja te najavili generalni štrajk. Oni traže da im se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM.
20.12.2022. u 11:40
get url
text
Štrajk upozorenja na UKC-u

VEZANI TEKST - Više od 1.000 zdravstvenih radnika na protestu u Tuzli, traže isplatu 1.080 KM i najavljuju generalni štrajk

- Mi tražimo da nam se isplati 1.080 KM, kao što je isplaćeno u Zavodu za javno zdravstvo TK, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, Domu zdravlja Teočak... Protestnu šetnju smo održali prošle sedmice, bilo nas je više od hiljadu, ali to nije imalo nikakavog odjeka - rekao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH, okupljenima u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

On je dodao da je Sindikat uputio zahtjev za mirenje na koji nije stigao odgovor te će sutra biti objavljan generalni štrajk u koji će radnici stupiti za sedam do deset dana.

- O generalnom štrajku su obaviješteni Vlada TK, Ministarstvo zdravstva TK kao i menadžment zdravstvenih ustanova. Također, mi ćemo se priključiti protestu budžetskih korisnika koji će biti održan u subotu - navodi Latifović.

U javnim zdravstvenim ustanovama TK zaposleno je oko 5.270 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.