open-navfaktor-logo
search
Ispred Vlade FBiH
Traže smjene direktora i veću plaću: Rudari danas protestuju u Sarajevu
Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH danas će ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu održati protest. 
23.11.2021. u 08:45
get url
text

Zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, a obustavom proizvodnje iskazali su radnički neposluh - potvrdio je direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Isad Turalić.

- Rudari žele ići na današnji protest u Sarajevo pa jutros u 7 sati nisu sišli u jame. Stupili su u radnički neposluh pa je proizvodnja obustavljena, kao i u svim drugim rudnicima. Na snazi je inspekcijski pregled, kako to i nalaže Zakon o rudarstvu - istakao je Turalić za Fenu.   

Rudari dva preostala zenička jamska pogona, "Raspotočje" i "Stara jama", autobusima će krenuti na protest u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine koji počinje 11.00 sati ispred zgrade Vlade FBiH.

Na protestu će sudjelovati rudari svih sedam rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

- Upravo se spremamo da krenemo. Ići će nas četiri autobusa, ali zbog velikog interesa možda naručimo još jedan. Računam da će nas iz Zenice krenuti između 250 i 300. Što se tiče radničkog neposluha, ne mogu procijeniti koliko će trajati. Mi idemo i ne vraćamo se dok ne ostvarimo svoje ciljeve. Vratit ćemo samo žene i invalide, a mi ćemo ostati - najavio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić. 

Na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Protest je zakazan za 11 sati, a iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

- Za više od 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH mora se dati konačan odgovor na pitanje ima li tu više posla ili nema - poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Upravni odbor ovog sindikata odluku o organizaciji protesta donio je na vanrednom zasjedanju održanom 17. novembra ove godine, kada su razmatrali aktuelnu problematiku o stanju u rudnicima FBiH iz sastava koncerna JP Elektroprivreda BiH, a ta odluka je i jučer potvrđena na sjednici u Zenici.

Zbog održavanja protesta, kako je ranije najavljeno, bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.