open-navfaktor-logo
search
Berba uveliko traje
Trgovački lobi kroji i sudbinu malinara: Još se ne zna kolika je otkupna cijena kilograma ploda
Iako u Bosni i Hercegovini berba malina uveliko traje, otkupljivači ni u Federaciji BiH niti u Republici Srpskoj još nisu odredili otkupnu cijenu.
04.07.2022. u 21:23
get url
text

U Udruženju poljoprivrednika Federacije BiH kažu "kako je to zadatak otkupljivača malina (nekoliko vlasnika komora) koji rade na području naše zemlje".

Interni dogovor

- Možda proizvođači imaju neki interni dogovor sa manjim otkupljivačima, ali krajnji dogovor, odnosno prava otkupna cijena, koja treba biti jednaka za sve, mora biti objavljena. Zašto to još nije učinjeno, ne znam, treba pitati firme koje se bave otkupom maline. Moram kazati kako se otkupljivači u ovakvim situacijama često pozivaju na "svjetsko tržište koje nije formiralo cijenu", ali to je samo zabluda. Oni svakako ove godine neće prodavati tu malinu, nego tek u januaru i februaru naredne godine kada je i najveća potražnja za ovim plodovima - navodi Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Berba počela, a još se ne zna otkupna cijena malina: U tuzlanskom kraju kilogram 13, u Bratuncu 7,5 KM

Ističe "kako iza svega stoji trgovački lobi koji kroji sudbinu i malinara u BiH, te da je uvijek bilo da glavni povlače konce".

- Sve dok se zakonom ne zaštiti domaća prozvodnja, imat ćemo probleme. Kako bismo zaštitili minimalnu cijenu svakog našeg proizvoda, moraju proći godine i mandati u vladama kako bi se donijeli zakonski akti i počeli primjenjivati. Zbog toga je bolje prilagođavati se trenutnim zakonskim regulativama nego donositi nove. Politika, bilo koja, zakone mijenja samo kad je to njoj u interesu i tada to vrlo brzo bude završeno. Kad nešto ide iz naroda, privrede, sve je tromo i jako sporo - objašnjava Kahriman.

Frutti-Funghi iz Visokog, firma koja se bavi otkupom maline, već je formirala svoju minimalnu zagarantovanu akontativnu cijenu koja iznosi osam KM.

No direktor Edin Zukan dodaje "kako to ne mora biti zvanična cijena jer može rasti".

- Vidjet ćemo kako će se situacija dalje odvijati. Do sada nijedan kupac nije potpisao nijedan ugovor za prodaju maline izvan BiH. Svi čekaju kolike će količine imati zemlje iz okruženja i koje će cijene ponuditi. Mi smo u BiH, gledajući Srbiju, isforsirali cijene, pa smo postigli i veće iznose nego u toj susjednoj državi. Zbog toga se sada ljudi boje pada cijene jer nema niko potpisan ugovor za prodaju malina izvan BiH - naglašava Zukan i dodaje "kako oni, prilikom formiranja cijene, prate Srbiju".

Zaštititi domaće proizvođače

Podsjetimo, kako bi pokrili troškove proizvodnje, malinari bratunačkog kraja početkom juna tražili su da otkupna cijena ne bude manja od 10 KM ili oni u protivnom plodove neće brati. No berba u ovom kraju traje već 20-ak dana iako proizvođači kilogram plodova daju po nižoj cijeni (sedam i po KM) od one koju su tražili.

- Još nemamo utvrđenu otkupnu cijenu malina za ovu godinu. Čuo sam da proizvođači daju plodove po znatno nižoj cijeni od one koju su tražili. Moram istaći kako je jako teško naći zajednički jezik sa otkupljivačima i to je standardna problematika koja nas godinama muči - naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača entiteta RS.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH kažu "kako je domaća poljoprivedna proizvodnja uvijek bila ugrožena te da će tako i ostati".

- Poljoprivredna proizvodnja je grana koja koristi nekoliko desetaka drugih grana privrede prilikom dobijanja svog proizvoda. Sve druge grane privrede nesmetano smanjuju i povećavaju cijene svojih proizvoda koji su nama inputi. Jedino mi cijenu svog proizvoda ne možemo povećati, prije svega zbog kupovne moći građana, ali i trgovačkih lobija. Sve zemlje u svijetu usmjerile su sve svoje akte i mogućnosti za pomoć poljoprivredi, znajući da je to osnovna grana za život stanovništva. Jedino kod nas imate slučajeve od nivoa općina, kantona jer smo takvo uređenje, da sve vazda škripi jer nemamo savez za proizvodnju hrane. Imamo najbolju klimu i vodu kojima se mnoge zemlje ne mogu pohvaliti, ali šta nam vrijedi kad nedostaje sluha kod onih koji odlučuju - naveo je Kahriman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.