Istraživanje, provedeno tokom marta i aprila, radilo je Omladinsko udruženje REaktiv Zenica, koje je anketiralo 389 mladih sa područja Zenice u dobi od 15 do 30 godina.

Na upit koliko su relevantni dobijeni podaci ako je 75 posto mladih zadovoljno, a da pritom 50 posto anketiranih želi napustiti taj grad i državu, Alić je kazao kako su rezultati zasnovani na mišljenjima mladih te da je bila sveobuhvatna anketa koja je trajala 30 minuta, a mladi su odgovarali na nekih 200-njak pitanja i davali svoje odgovore.

- Ono što bi sada bilo dobro jeste neko dubinsko istraživanje, da vidimo zbog čega su mladi zadovoljni trenutnom situacijom. Šta to znači? Jesu li oni zadovoljni zato što se trenutno ne dešavaju oružani sukobi u BiH, za razliku od onoga što se dešava u Ukrajini i Rusiji, ili su zadovoljni zato što svaki dan imaju da pojedu i popiju, zato što žive s roditeljima, a što je također jedan od podataka da više od 70 posto mladih i dalje živi u zajednici s roditeljima - istakao je Alić.

Trebalo bi, smatra, uraditi kvalitativno istraživanje, da se vidi zbog čega su mladi zadovoljni, jer su podaci njihove analize zasnovani na kvantitativnim informacijama.

- Može se desiti da mladi nemaju korelaciju. Pitanje je šta je kome zadovoljstvo. Trebalo bi uraditi dubinsku analizu, da vidimo šta za koga znači koliko si zadovoljan trenutnom situacijom u svom životu, jer je pitanje bilo vrlo generičko.

VEZANI TEKST - Za 18 mjeseci sa područja FBiH odselilo 1.005 mladih od 18 do 30 godina

Mladi su najviše iskazali nezadovoljstvo prema situaciji u sportu. Jedna od deset mladih osoba se aktivno i svaki dan bavi sportom, što za "grad sporta" nije pozitivan podatak. Također, mladi su iskazali da su najnezadovoljniji trenutnim ulaganjima u sport, odnosno svime onim što se tiče sporta i njihovim aktivnim bavljenjem sportom - napomenuo je Alić.

Analiza bi trebala biti dijagnoza jer su, smatra, dijagnosticirani neki akutni problemi. Želja im je, ističe, da njihova analiza dospije do predstavnika kantonalnih vlasti zato što Strategija mladih Zeničko-dobojskog kantona ističe ove godine te je potrebno uraditi novu, za period za naredne četiri godine.

Napomenuo je da rezultati istraživanja pokazuju da skoro trećina mladih u Zenici doprinosi kućnom budžetu, ali i da više od polovine nije zaposleno u struci za koju su se školovali. Alić je kazao da je ohrabrujući podatak da se oko 75 posto mladih izjasnilo da ne konzumiraju duhan i duhanske proizvode, ali čini se da je mentalno zdravlje mladih zapostavljeno.

- Skoro 60 posto njih tvrdi da su teško podnosili pandemiju koronavirusa, a dvije trećine ih je teško podnosilo mjere zabrane. Više od polovine mladih žena u Zenici nije posjetilo ginekologa u posljednjih 12 mjeseci - kazao je Alić.