open-navfaktor-logo
search
U BiH se čeka godinama
Trogodišnjem Bilalu u Turskoj uspješno ugrađen kohlearni implant
Trogodišnji Bilal Subašić iz mjesta Tinja, u blizini Tuzle, jedan je od mnogih mališana uspješno operisanih i izliječenih u Turskoj, čiji je život nakon operacije promijenjen.
26.04.2021. u 14:47
get url
text

Krajem marta, ovom dječaku koji je rođen 2018. godine u Tuzli, uspješno je ugrađen kohlearni implant, elektronično slušno pomagalo, u bolnici "Medical Park Yildizli" u Trabzonu, u Turskoj.

Kohlearni implant je opcija za lica sa teškim ili totalnim oštećenjem sluha. Za osobe sa ovim tipom oštećenja, pomagala ove vrste mogu biti od velike koristi.

Dževahira i Almedin Subašić, Bilalovi roditelji, zahvalni su svima koji su pomogli da njihov sin bude uspješno operisan.

Dževahira Subašić je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ispričala i kako su saznali da Bilal ima problema sa sluhom. Kako je kazala, dječak je prvu kontrolu imao sa dva mjeseca.

- Nalaz nije bio uredan ali rekli su da je prehlađen pa da možda zbog toga nije uredan. Prošla je godina, opet sam ga vodila na skrining sluha koji nije bio uredan. Zatim su rekli da treba da ide na procjenu sluha. Vodila sam ga i tamo. Na lijevom uhu ništa nije pokazalo, na desnom uhu je bila duboka nagluhost. Rekli su mi da na taj pregled dođem opet za šest mjeseci - ispričala je Subašić.

Otišla je ponovno i sve je bilo isto, s tim da je bilo pogoršanje na desnom uhu.

U međuvremenu je, kako je kazala, njen sin bio na liječenju i kod jednog ljekara u Sarajevu. Ovo liječenje je Bilalu malo pomoglo, ali nedovoljno. Zatim je čula i za "Medical Park", vodeću zdravstvenu grupaciju u Turskoj za koju se odlučuje veliki broj bh. građana.

- Medical Park sam našla dok sam pretraživala na internetu. Gledala sam gdje idu pacijenti iz BiH na liječenje u Tursku. Htjela sam da i moje dijete ide tamo. U Tuzli smo ušli u proceduru, da ide na ugradnju implanta ali rekli su da će čekati do dvije godine jer je duga procedura - pojasnila je Subašić.

Zatim se javila predstavnici "Medical Parka" za BiH Emini Ihtijarević.

- Ona nam je za sve našla rješenje. Bila je tu za sve, svako naše pitanje - ispričala je Subašić.

Bilalu je uspješno ugrađen kohlearni implant u bolnici "Medical Park Yildizli" u Trabzonu.

Uspješno ga je operisao specijalista za uho, grlo, nos, prof. dr. Erkan Vuralkan.

- Bilal je operisan 31. marta ove godine. Operacija je tako dobro odrađena da se nijednom nije požalio na bolove. U BiH se jako dugo čeka i time gube naša djeca - kazala je Subašić. Zahvalila se i Sabini Zoranić koja im je pomagala u Trabzonu i ujedno bila i njihov prevodilac tokom boravka u Turskoj.​​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.