open-navfaktor-logo
search
Ne pod zastavom BiH
Trojica rođenih Bosanaca sudit će Evropsko prvenstvo za rukometaše
Osim igrača, čak trojica od ukupno 46 rukometnih arbitara (23 para) dijeliti će pravdu na mečevima Evropskog prvenstva koje počinje 9. januara
27.12.2019. u 14:17
get url
text

Evropsko prvenstvo za rukometaše sportski je događaj koji je će obilježiti početak 2020. godine, a jedna od tri debitantske selekcije, pored Latvije i Holandije, bit će reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Ipak, izabranici selektora Bilala Šumana neće biti jedini učesnici Evropskog prvenstva koje se prvi put održava u tri zemlje (Austrija, Švedska i Norveška).

Nekoliko rukometnih reprezentativaca Hrvatske rođeno je u Bosni i Heregovini i skoro da nije postojala generacija hrvatskih Kauboja u kojoj nije bilo nekoliko igrača rođenih u našoj zemlji.

No, osim igrača, čak trojica od ukupno 46 rukometnih arbitara (23 para) dijelit će pravdu na mečevima Evropskog prvenstva koje počinje 9. januara.

Jedan od trojice arbitara rođenih u Bosni i Hercegovini je Mirza Kurtagić. Ovaj 35-godišnjak, rođen u Vlasenici, koji je kao izbjeglica završio u Švedskoj, sudit kao švedski arbitar u paru sa Mattiasom Wetterwikom.

Švedski arbitar Mirza Kurtagić

Osim Kurtagića još su dvojica njegovih kolega rođeni u BiH. Riječ je o hrvatskom arbitru Daliboru Jurinoviću, koji je rođen u Jajcu, te o austrijskom sudiji Andreju Jusufhodžiću, rođenom Sarajliji.

Dalibor Jurinović (desno) rođen je u Jajcu

Jusufhodžić sudi u paru s Radojkom Brkićem, koji je rođen u Beču, ali je njegova majka iz Bijeljine, dok mu je otac iz Arilja (Srbija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.