open-navfaktor-logo
search
Kolegij Skupštine KS
Trojka odlučila da će razmatrati "reviziju tužbe BiH protiv Srbije", Čelik napustio sjednicu
Skupština Kantona Sarajevo će na tematskoj sjednici razmatrati "reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid".
18.05.2022. u 16:45
get url
text

VEZANI TEKST - Zahiragić: KS je u stanju raspada, briga ih za projekte i građane, a "Trojka" se bavi revizijom

Na današnjem Kolegiju Skupštine KS je odlučeno da se održi tematska sjednica, a kako Faktor saznaje naredni korak je na Vladi Kantona Sarajevo koja bi trebala pripremiti materijale nakon čega bi se na narednom Kolegiju Skupštine KS dogovorio i termin za održavanje ove sjednice.

Tematsku sjednicu tražili su klubovi Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke na temu "Implementacija presude Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine, u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te razlozi i posljedice neuspjeha podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid". Tako barem piše u zahtjevu za održavanje sjednice. Predlagači, klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde, u zahtjevu za održavanje sjednice na više mjesta su napisali "revizija tužbe" iako se radi o reviziji presude. 

Zastupnik DF-a Mirza Čelik za Faktor je kazao kako je on napustio sjednicu Kolegija jer mu nisu dozvolili da iznese svoje mišljenje.

VEZANI TEKST - "Trojka" bi u KS da vodi vanjsku politiku: Traže sjednicu o reviziji, hoće li možda preispitati i ulogu Alije Izetbegovića?

- Identična stvar kao na Skupštini, predsjedavajući i ostali ne dozvoljavaju da imamo svoje mišljenje, prekida i ne dozvoljava da se govori. Ja sam delegirao tačku i predsjedavajući ne dozvoljava da ja zastupnicima, članovima Kolegija, iznesem uvodne napomene za tu tačku. Ja sam predložio da se kao tačka dnevnog reda razmatra rekonstrukcija tramvajske pruge, informacija da ide na hitnu sjednicu Skupštine KS gdje bi se predočili svi dokazi, odnosno mi bi od Vlade tražili sve relevantne dokaze za ono što se spekulira u medijima. Tražili bismo da se dostavi ugovor sa rokovima, da li će biti povećanja cijena i da li će se ikada pojaviti ta kineska firma da uradi nešto na gradilištu – kaže Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.