open-navfaktor-logo
search
Naloženo vještačenje
Trostruki ubica iz Splita mogao bi potpuno izbjeći zatvor
Članovi grupa podrške na društvenim mrežama spominju ga kao žrtvu, žele mu dati drugu priliku i ukazuju na činjenicu da se nije drogirao, otišao je iz teške porodične atmosfere u podstanare, našao posao...
15.01.2020. u 19:41
get url
text
get url
text

Branko Šerić, poznati advokat koji je na poziv samoorganiziranih grupa podrške Filipu Zavadlavu preuzeo odbranu tog trostrukog ubice iz Splita, odlučio je odustati od žalbe na pokretanje istrage i određivanje pritvora kako bi se što prije provelo psihijatrijsko i psihološko vještačenje njegovog branjenika.

Naime, pokaže li se da Filip Zavadlav nije raspravno sposoban, sud neće utvrđivati njegovu krivičnu odgovornost, nego će mu odrediti liječenje, a ono ne smije trajati duže od pet godina. U protivnom, prijeti mu duža zatvorska kazna. Ukratko - moguće je da Filip Zavadlav, koji je kalašnjikovom u Splitu ubio trojicu ljudi, potpuno izbjegne zatvor.

Šerić: Podržavam protest, ali za taj dio akcije nisam zainteresiran

Šerića su novinari pitali i o najavljenom protestu za Filipa. Nije upoznat s detaljima, čuo je da su se spominjale splitska Riva i Pjaca, po društvenim su mrežama navođeni i različiti termini, ali u organizaciju nije uključen.

- Slobodno me možete citirati: za taj dio akcije nisam zainteresiran. Ja sam isključivo pravni servis, da tako kažem, osumnjičenika Filipa Zavadlava. Ne želim politiku u svoju butigu. Podržavam protest i nisam ni za kakve zabrane, ni na Facebooku, ali za taj dio nisam zainteresiran - izjavio je Šerić za Index.

Svojevremeno je vinkovački advokat Darko Zadro proglašen neuračunljivim pa nije služio zatvorsku kaznu zbog ubistva počinjenog u septembru 2011. godine, nego je liječen u bolnici Vrapče.

Šta je uradio Filip Zavadlav?

Zavadlav je, podsjetimo, u subotu kalašnjikovom ubio trojicu u samom centru Splita.

Tri osobe ubio je u samom centru Splita, u ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici. Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je umro nešto kasnije u bolnici. Na motoru je, prema informacijama koje su se dosad pojavile, ubio pogrešnu osobu jer su osoba koju je navodno želio ubiti i drugi muškarac zamijenili motore.

Policija je dva sata i 45 minuta nakon ubistva u Splitu uhapsila 25-godišnjeg Zavadlava i protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog trostrukog ubistva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku. Naime, Zavadlav je nekontrolirano pucajući iz kalašnjikova pogodio i automobil u kojem je bilo četvero ljudi. Od tada do javnosti dopiru brojne informacije o teškom stanju u njegovoj porodici. Pisalo se o presudi protiv majke, braći narkomanima, problemima s ocem, a s brojnim teškoćama u toj splitskoj porodici godinama su upoznati u Centru za socijalni rad.

Prema raspoloživim informacijama, od tri brata jedino Filip nije bio ovisnik o drogama. S druge strane, ubijena trojica, kako se saznaje, bili su dileri s kojima je probleme imao prvo jedan od Filipove braće, a potom i on jer je pokušao zaštititi brata. Članovi grupa koje se na društvenim mrežama okupljaju potaknuti željom za pružanjem pomoći mladom ubici spominju ga kao žrtvu te mu, kako ističu, žele dati drugu priliku. Ukazuju na činjenicu da se nije drogirao, otišao je iz teške porodične atmosfere u podstanare, našao posao...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.