Subota, 27.11.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Turković i Bevanda se sastali sa Borrellom, zatražena podrška EU u borbi sa ilegalnim migracijama

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josepa Borrella, s kojim su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa delegacije Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti, koja je uspješno realizirana u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja na obaveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uvjeta za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da u procesu evropskih integracija moraju učestvovati svi nivoi vlasti u skladu sa ustavnim uređenjem jer će tako uspjeh biti zagarantiran, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u.

Prema riječima ministra Bevande, evropske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obaveza, uz puno poštivanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i veoma važnom odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema riječima ministrice Turković, evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići. Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh