Turković se na početku govora pozvala na riječi ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

- Podržavam riječi ministra Lavrova koje je izgovorio tokom sinoćnje večere: "Budimo iskreni". Slažem se. Budimo iskreni. Iskrenost nas tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće političke stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta - kazala je Turković.

Dodala je kako je Dodik najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, te preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske.

- Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 života izgubljenih u BiH, koji su većinom bili nevini civili. Evropa je poslije Holokausta rekla "nikad više". Ipak, manje od 50 godina nakon toga svjedočili smo genocidu u srcu Evrope. Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo - poručila je Turković.