open-navfaktor-logo
search
Nova administracija
Turković razgovarala sa Petraeusom: BiH može računati na podršku SAD-a
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, jučer je telefonom razgovarala sa predsjednikom KKR Global Instituta iz SAD-a i bivšim direktorom CIA-e generalnom Davidom Petraeusom.
20.02.2021. u 14:29
get url
text

Ministrica Turković i general Petraeus su razgovarali o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove američke administracije, te o poziciji Bosne i Hercegovine u kontekstu vanjskopolitičkih aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na sastanku je razgovarano i o podršci SAD-a euroatlantskim integracijama naše zemlje, te o mogućim novim američkim investicijama u Bosni i Hercegovini i regionu. Istaknuto je da je dolaskom nove američke administracije, na čelu sa predsjednikom Bidenom, povećan interes SAD-a u regionu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

General Petraeus je naglasio da je Bosna i Hercegovina bila i ostala prijatelj SAD-a, te da će naša zemlja moći računati na podršku i u budućnosti. S druge strane, ministrica Turković se zahvalila SAD-u za svu pomoć koju je ova prijateljska zemlja pružala i još uvijek pruža Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Petraeus je bivši direktor CIA-e, koji je doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Penzionisani je američki general s četiri zvjezdice, koji ima bogato iskustvo u Pentagonu, a tokom bogate karijere je obavljao i dužnost pomoćnika šefa osoblja za operacije NATO stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.