open-navfaktor-logo
search
Susret
Turković sa Zadić u Beču: Polovina građana bh. porijekla u Austriji se morala odreći državljanstva BiH
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Beču je održala sastanak sa ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, na kojem su razgovarale o državljanstvima bh. građana, migrantskoj krizi i vladavini prava.
24.09.2020. u 09:48
get url
text

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 170.000 građana bh. porijekla, te da se skoro polovina njih moralo odreći bh. državljanstva prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Turković je zamolila Zadić da se istraži da li postoje moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za Bosance i Hercegovce koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti u vezi s ovim pitanjem. Ovo pitanje je izuzetno važno, istakla je ministrica Turković, zbog očuvanja veza sa domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi. Dodala je da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dijele isto mišljenje.

Zadić je kazala da u potpunosti razumije situaciju, te da se mnogi ljudi ne žele odreći svog prvobitnog državljanstva, jer žele da budu uključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutrašnjih i vanjskih poslova. Smatra da ovo pitanje zahtjeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u austrijskoj vladi po ovom pitanju.

Turković je govorila o trenutnoj teškoj situaciji u našoj zemlji, koja je pogođena velikim prilivom migranata, te dodala da je Bosni i Hercegovini potrebna pomoć sa postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve prijedloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.

Zadić je kazala da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata sa situacijom u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula sa ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima sa koalicionim partnerima, te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja. Ministrice su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rješenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila, kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Turković je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo vanjskih poslova, zbog prijenosa znanja i iskustava. Zadić je podržala prijedlog, te navela da se jedna osoba iz Ministarstva pravde već nalazi u Beogradu, s ciljem poticanja razmjene i jačanja regionalnih veza. Dodala je da austrijska strana istražuje mogućnosti uspostavljanja drugih mjesta saradnje u zemljama jugoistočne Evrope, a ukoliko se više zemalja EU želi pridružiti, onda bi se mogla smisliti zajednička akcija po ovom pitanju, saopćio je MVP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.