open-navfaktor-logo
search
Počelo suđenje
Tužilaštvo BiH kontra Haga: Alija nije bio zarobljen, kolona u Dobrovoljačkoj nije bila legitimna vojna meta
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i odbrana optuženih danas je u Sudu Bosne i Hercegovine započeo glavni pretres u predmetu "Dobrovoljačka". 
26.10.2022. u 17:07
get url
text

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

VEZANI TEKST - Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka"

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su "u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina". 

Tužilac Mladen Vukojičić pročitao je obimnu optužnicu koja u deset tačaka tereti optužene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, kao i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijateljskih snaga. 

Prvooptuženom Ejupu Ganiću se na teret stavlja da se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije pridržavao dogovoru iz Lukavice koji je postigao predsjednik RBiH Alija Izetbegović sa srpskom stranom, odnosno Milutinom Kukanjcem o razmjeni i evakuaciji civila i vojnika JNA, iako je znao za njega, te da je podstrekavao rukovodni kadar TO RBiH da presretne i napadne mješovitu kolonu u kojoj su bili vojnici, njihove porodice i članovi saniteta.

To je, tvrdi Tužilaštvo BiH, učinio, "iako je znao da Alija Izetbegović nije zarobljen i da se nalazi u komandi II Vojne oblasti, zajedno sa Jusufom Pušinom". 

Osim što Tužilaštvo BiH tvrdi da "Izetbegović nije bio zarobljen", tvrdi i kako kolona u Dobrovoljačkoj nije bila legitiman vojni cilj, a kako je to ranije utvrdilo Haško tužilaštvo, koje je, podsjetimo, utvrdilo da u slučaju "Dobrovoljačka" nema dokaza ni za pokretanje istrage, a kamoli podizanje optužnice. 

Na to su danas redom podsjetile i odbrane optuženih. 

Zaim Backović se tereti da je lično putem radioveze naredio napad na kolonu, "suprotno odluci Predsjedništva RBiH i dogovoru Alije Izetbegovića i Milutina Kukanjca". 

Nakon toga je, navodi se dalje u optužnici, kolona presječena vatrogasnim vozilom i otvorena je vatra na sanitetsko vozilo u kojem su poginule tri osobe, a potom je nastavljena pucnjava u kojoj je, prema optužnici, ubijeno još pet osoba, više njih je ranjeno, a ostali su razoružani i zarobljeni. Sa njima se, kako se tvrdi u optužnici, nakon zarobljavanja postupalo na nečovječan način, mučeni su i zlostavljani. 

Tužilac Vukojičić kazao je da će Tužilaštvo dokazati sve navode iz optužnice koje se tiču postojanja oružanog sukoba u vrijeme inkriminisanog događaja, da se radilo o koloni koja nije bila legitimn meta, da su oštećeni imali svojstvo zaštićenih lica, da se radilo o koloni u čijem sastavu su bila i vozila UN-a, kao i MUP-a RBiH, odnosno da se radilo o mješovitoj koloni. 

VEZANI TEKST - Kolona u Dobrovoljačkoj je bila legitimni vojni cilj, za otmicu Alije Izetbegovića niko nije odgovarao

Između ostalih dokaza, najavio je saslušanje neposrednih očevidaca događaja, prezentiranje videozapisa, kao i razgovore pripadnika TO RBiH putem radioveza koje je presrela JNA.

Također, najavio je i nalaz Centra za vještačenje "Zenit" iz Banje Luke i vještake koji su sačinili taj nalaz, a koji će govoriti o "Lukavačkom planu", o tome kako evakuacija nije vršena u skladu sa vojnim pravilima itd. 

Braniteljica Ejupa Ganića Lejla Čović kazala je da će, suprotno od onoga što tvrdi Tužilaštvo, imati težak posao da dokažu ono što tvrde. Kako je istaknulo, suprotno od onoga što tvrdi tužilac, upravo dokazi Tužilaštva govore suprotno od onoga što tužilac tvrdi.

Podsjetila je da se ovaj predmet vodi od 1993. godine, da je spis dostavljen Haškom tužilaštvu koje je još u junu 2006. godine donio odluku o nepostojanju dovoljno dokaza o pokretanju istrage. Podsjetila je i da je Tužilaštvo BiH 2012. godine donijelo naredbu o obustavi istrage u ovom predmetu. 

Kazala je da je ova istraga provedena i optužnica je podignuta na osnovu gotovo identičnih dokaza koje su prikupili međunarodni istražitelji, te da je jedini novi dokaz vještačenje "Zenita", za koje je kazala kako je u suprotnosti sa materijalnim dokazima, te potpuno pristrasno i u njemu su izneseni nevjerovatni zaključci.

- Svi smo mi izgleda bili u zabludi kad smo mislili da je Alija Izetbegović bio zarobljen, kako mi tako i brojni svjetski mediji koji su o tome izvještavali. Tužilaštvo danas tvrdi da je Izetbegović "bio sklonjen sa aerodroma radi lične sigurnosti". Ispada da su svi oni bili u kasarni u Lukavici jer su tako htjeli. Predsjednik Izetbegović je izgleda umro u zabludi da je bio zarobljen - sarkastično je istaknula Čović, naglasivši kako Tužilaštvo ovom optužnicom izvrće historijske činjenice do mjere da to zvuči nevjerovatno.

Njenim riječima pridružile su se i odbrane ostalih optuženih.

Jesenka Rešidović, braniteljica Zaima Backovića kazala je kako "činjenični opis optužnice koja nije ni mogla biti potvrđena, ne odgovara činjeničnom stanju ne samo u odnosu na drugooptuženog, nego u odnosu na kompletan događaj".

Branilac Hamida Bahte Asim Crnalić isttaknuo je kako Tužilaštvo u optužnici, govoreći o oružanom sukobu, potkrepljuje to samo primjerima koji se odnose na djelovanje TO RBiH.

- Prema stajalištu optužbe je došlo do sukoba jer su to htjeli građani BiH, uključujući i TO RBiH.

Osvrnuo se na nalaz vještačenja "Zenita" za koje je kazao kako "načelno može reći da se mogu koristiti nalazi vještaka koji su neutralni".

- Oni koji su bili na suprotnoj stani nisu neutralni - podvukao je Crnalić.

{$galerijaFotografija}

Nermin Mulalić, advokat Hasana Efendića kazao je da to "niti je vojno, niti je vještačenje".

- Nakon čitanja prve rečenice tog navodnog nalaza svima će biti jasno o kakvom dokumentu je riječ - kazao je Mulalić.

Senad Pizović, koji brani Fikreta Muslimovića je kazao kako pojedini segmenti optužnice vrijeđaju inteligenciju svakog Sarajlije ili onog ko se u to vrijeme zatekao u Sarajevu.

Advokat Jusufa Pušine Nikica Gržić je kazao da se istraga nakon obustave može ponovo pokrenuti nakon pojave novih dokaza, a da je kao novi dokaz dostavljen jedino sporni nalaz vještačenja.

- Nažalost, sudija je to prihvatio kao novi dokaz i potvrdio optužnicu - kazao je Gržić, te istaknuo da je samo 10 dana prije potvrđivanja optužnice, na osnovu istog nalaza, njegov branjenik oslobođen odgovornosti u predmetu "Veliki park", ali da to Sud nije uzimao u obzir prilikom razmatranja prigovora na optužnicu.

Mirna Avdibegović, koja zastupa Bakira Alispahića, podsjetila je da je on prilikom izjašnjenja o krivnji kazao da mu nije jasno za šta se tereti, te da je tako i danas.

- Navodi se da je bio prisutan u kasarni na Bistriku - kazala je Avdibegović, te naglasila da je njen branjenik tokom 30 godina bio svjedok, koji je odjednom postao optuženi.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju Dobrovoljačka ulica, šta je o tim događajima iz 1992. govorio Kukanjac

Isti slučaj je i sa Enesom Bezdrobom, čija braniteljica Mirsada Žutić je kazala kako kolona nije bila u ingerenciji SJB Stari Grad, čiji načelnik je u to vrijeme bio Bezdrob, te da je postupanje SJB-a bilo u skladu sa zakonom.

Sabina Mehić, koja zastupa Ismeta Dahića je kazala kako u svemu što se stavlja na teret njenom branjeniku, kao i Bezdrobu, nema elemenata krivičnog djela ratnog zločina.

Advokat Suad Sultanić, koji zastupa Mahira Žišku kazao je da Biro za istraživanje ratnih zločina nikada nije postojao, kao i da ranijom istragom Žiško uopće nije bio obuhvaćen.

Kazao je i da prilikom saslušanja u Beogradu svjedok nije prepoznao Žišku, iako mu je prezentirana njegova fotografija.

Suđenje će biti nastavljeno 9. novembra za kada je planirano saslušanje jednog svjedoka optužbe.

Evo šta su nakon današnjeg ročišta kazali advokati Asim Crnalić i Nikica Gržić. 

 

Dobrovoljačka, Ejup Ganić, Sud BiH, 26.10.2022.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.