open-navfaktor-logo
search
Provedena istraga
Tužilaštvo BiH objavilo imena deseterice optuženih u predmetu "Dobrovoljačka"
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka".
27.04.2022. u 09:56
get url
text

Optuženi su:

1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine

2. Backović Zaim, rođen 1954. godine

3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,

4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine

5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine

6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine

7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine

8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine

9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine

10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju Dobrovoljačka ulica, šta je o tim događajima iz 1992. govorio Kukanjac

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 03.5.1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetaka vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani, dodaju iz Tužilaštva.

Navode i da je Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i MUP-om RS-a, provelo temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.