open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Tužilaštvo BiH: Susreli se Tadić i Brammertz
Na sastanku je Tadić upoznala glavnog tužioca sa rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava
30.10.2018. u 09:15
get url
text

Serge Brammertz, glavni tužilac pri MKSJ/MMKS, posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se s Gordanom Tadić, v.d. glavne tužiteljice, i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je Tadić upoznala glavnog tužioca s rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Također, na sastanku je razgovarano o izmjeni državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina, navode iz Tužilaštva BiH.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih osoba, jer se u još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba te o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz BiH.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje saradnje u zajedničkim aktivnostima kroz angažovanje oficira za vezu, pristupom bazi podataka s dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavne tužiteljice je ponovila da kontinuirana podrška mehanizma ostaje neophodna, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu. Tužilac Brammertz je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.