- Tužilaštvo nije zaprimilo prijavu vezano za ovaj događaj, ali vas obavještavamo da će Tužilaštvo po službenoj dužnosti ispitati postojanje elemenata krivičnog djela u konkretnom slučaju, kao i krivične odgovornosti lica koja su bila prisutna na pomenutom događaju - kazala je Prodanović.

Na Facebook stranici manastira Karno Srebrenica, 7. aprila objavljene su fotografije na kojima se vidi služenje svete liturgije u spomen-hramu Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika, koji je podignut "u spomen stradanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske".

Na nekim od fotografija sa internet stranice manastira okupljeni ne drže distancu koja je obavezna kao jedna od mjera sprječavanja širenja koronavirusa.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković na svom Twitter profilu je objavio video ručka za koji tvrdi da je napravljen nakon služenja liturgije na kome se vidi velika grupa ljudi tokom obroka. Na ovom snimku vidi se aktuelni načelnik Općine Mladen Grujičić. On nije odgovarao na pozive i poruke novinara BIRN-a BiH tokom dana.

VEZANI TEKST- Uprkos zabranama: Grujičić u Srebrenici predvodio slavlje na kojem su se pjevale četničke pjesme

Policijska uprava Zvornik u odgovoru na upit BIRN-a BiH navodi kako su okupljanja u vjerskim objektima dozvoljena.

- Činjenica je da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije zabranjeno javno okupljanje u Republici Srpskoj, međutim, prostorije vjerskog objekta ne predstavljaju javnu površinu jer se radi o objektima u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Podsjećamo da je Republički štab za vanredne situacije, 21. marta 2020. godine, donio Zaključak o ograničenju okupljanja u vjerskim objektima, kojim su jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj zadužene da u saradnji sa crkvenim vlastima priznatih crkava i vjerskih zajednica prate primjenu ovog Zaključka - kazao je za BIRN BiH Miljan Bobar, inspektor-portparol Policijske uprave Zvornik.

U zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije navedeno je da se crkvenim vlastima priznatih crkava i vjerskih zajednica, preporučuje da svoja bogosluženja i druge bogoslužne radnje prilagode mjerama prevencije širenja koronavirusa.