- U vezi sa današnjim izjavama medijima sestre uhapšenog Behudina Husića iz Srebrenika, a u kontekstu involviranosti ovog Tužilaštva u postupku lišenja slobode, potrebno je ukazati na sljedeće činjenice.

VEZANI TEKST - Sestra uhapšenog Behudina Husića: On ima traume, strahujem kako će prespavati u bijeljinskom pritvoru

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) postupali su po međunarodnoj potjernici za lišenje slobode koja je izdata na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini te je na osnovu nje i izvršeno hapšenje Husića.

S obzirom na to da je do hapšenja došlo na području mjesne nadležnosti ovog Tužilaštva, pripadnici SIPA-e su o tome obavijestili dežurnog tužioca.

Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u svojoj kući, traženo je izdavanje usmene naredbe od strane Općinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca.

Na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku je izvršen pretres objekta, te su prilikom pretresa pronađena dva jednokratna raketna bacača (M 80, Zolja), bez municije.

Dakle, ne radi se o predmetu koje vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, nego Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, tako da dežurni tužilac ovog Tužilaštva nije izdao bilo kakvu naredbu za hapšenje, nego je samo obaviješten o istom, te je kontaktiran radi saglasnosti za usmenu naredbu za pretres zbog sumnji da Husić posjeduje oružje - kaže se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.