open-navfaktor-logo
search
Najnoviji podaci
Tuzlanski kanton: Ukupno 43 pacijenta pozitivna na COVID-19, broj od jučer povećan za šest
U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla od jučer popodne do danas urađena su 92 testiranja na virus COVID-19, a pozitivno je šest pacijenata, što znači da ukupan broj pozitivnih u Tuzlanskom kantonu sada iznosi 43, potvrdila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić
01.04.2020. u 14:17
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

U TK se u izolaciji nalazi 3.508 ljudi, a na UKC-u je do sada urađeno ukupno 514 testiranja na virus COVID-19.

- Od 43 osobe 15 je hospitalizirano na UKC-u Tuzla, pet osoba na Medicinskom institutu Bayer (MIB), bivšem Centru za srce te jedna osoba je u brčanskoj bolnici, dok je 21 u kućnoj izolaciji. Jedna pozitivna pacijentica preminula je prije dva dana na MIB-u, a jedna je s MIB-a prebačena na liječenje u Banju Luku - pojasnila je Čolić.

U Tuzlanskom kantonu i dalje imamo dva klastera, od kojih je najveći onaj iz Medicinskog instituta Bayer (MIB), bivšeg Centra za srce, dok se drugi vezuje za ženu iz Srednje Špionice, koja je nastanjena na području Brčkog i čiji su kontakti zarazu proširili na područje ove mjesne zajednice u Srebreniku.

- Za klaster MIB-a se veze 31 pozitivna osoba, a tu pripada jedna osoba iz Orašja koja je testirana tokom noći. U klasteru Špionica Srednja broj pozitivnih se popeo na 11, dok je u Lukavcu pozitivna samo jedna osoba, a svi njeni kontakti su negativni - rekla je ministrica zdravstva TK.

Sve osobe koje se mogu dovesti u vezu sa ova dva klastera se obrađuju i po potrebi testiraju.

- Do sada je testirano 110 zdravstvenih radnika, 60 sa UKC-a i 50 sa MIB-a. Iz UKC su tri pozitivne osobe, jedan uposlenik Pedijatriske klinike i dva sa Klinike za kožne bolesti. U MIB-u imamo devet pozitivnih zdravstvenih radnika - rekla je Čolić.

Dok je nulti pacijent iz Srednje Špionice poznat, krug pacijenata iz MIB-a još uvijek nije zatvoren jer se ne zna od koga je krenula zaraza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.