open-navfaktor-logo
search
Suđenje u Beogradu
Tvrdi da optuženi nisu krivi: Kovač optužio isključivo mrtvog Bearu za masakr u Kravici
Prema Kovaču, optuženi nisu bili u Kravici u vrijeme masakra
12.06.2019. u 16:26
get url
text
Tomislav Kovač: Optužen za zločine u BiH

Svjedočeći na suđenju u Beogradu, nekadašnji komandant Štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Tomislav Kovač je rekao da je načelnik bezbjednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara odgovoran za ubistva u hangaru u Kravici u julu 1995. godine.

Kovač, koji je u BiH optužen za genocid u Srebrenici, dao je u Beogradu iskaz na suđenju osmorici bivših pripadnika MUPRS-a i kazao da Bearu smatra odgovornim za ubistva preko 1.000 Bošnjaka u Kravici, javlja BIRN BiH.

- Beara je bio okidač kako bi ovaj proces ubijanja počeo… On je bio osoba koja je mogla to zaustaviti - rekao je Kovač.

Kovač je svjedočio na suđenju Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću, Dragomiru Paroviću i Vidosavu Vasiću, koji su optuženi da su organizovali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995. godine.

Kako je Kovač kazao, Bošnjaci su ubili jednog od pripadnika specijalne policije MUP-a RS-a nakon što je izvjesni Milan Lukić – koji je bio podređen Beari – počeo pucati na njih.

- To je bio razlog zbog kojeg su Muslimani napali tog policajca, zato što je na njih pucano… To je već utvrđeno - izjavio je Kovač i dodao da je ubistvo srpskog policajca bilo okidač za masakr.

- Kada su zarobljenici ubili tog vojnika, onda su srpski policajci tako brutalno odgovorili da su mnogi za to osuđeni u Haagu i u Sarajevu - rekao je on.

Kovač je ubistva u Kravici nazvao incidentom, pojasnivši da nije bilo predumišljaja da se zarobljenici ubiju. Dodao je da su Bošnjaci u hangaru u Kravici bili ratni zarobljenici, a ne civili.

Prema Kovaču, optuženi nisu bili u Kravici u vrijeme masakra.

Tužilaštvo BiH je 2018. godine optužilo Kovača da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s namjerom i ciljem da se grupa bošnjačkog naroda u enklavi Srebrenica istrijebi prisilnim premještanjem oko 40.000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku oko 8.000 muškaraca i mladića.

S obzirom da se nalazi u Srbiji, Kovač nije dostupan Tužilaštvu BiH, a Srbija nije preuzela njegovo krivično gonjenje.

Ljubiša Beara je 2015. osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenicu. Preminuo je 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.