open-navfaktor-logo
search
Uputio pismo
Tvrdi da trpi teror: Dodik traži da se Karadžić izmjesti iz britanskog zatvora
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele Gatti Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije "da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Wight".
29.10.2022. u 18:52
get url
text

Dodik je, javlja RTRS, istakao da "ne postoji nijedan uvjerljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću i da mu uskraćuju elementarna ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama i praksom takozvane Nelson Mandela rezolucije".

U pismu upućenom Gracieli Gatti Santana, član Predsjedništva BiH ocijenio je da je njena dužnost da se, u ime Mehanizma kojim predsjedava, u zatvor na ostrvu Wight odmah pošalje nezavisna komisija čiji bi članovi lično provjerili u kakvim uslovima Radovan Karadžić služi kaznu i direktno s njim razgovarali.

On je naveo da je siguran sam da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti.

- Na osnovu direktnog uvida i razgovora sa Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na ostrvu Wight i uputi ga u neki od zatvora u Evropi gdje se neće kršiti osnovna ljudska prava - naveo je Dodik u pismu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će predsjednica Santana sa dužnom pažnjom razmotriti njegovo pismo i najbrže moguće preduzeti aktivnosti koje je predložio.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.