open-navfaktor-logo
search
UEFA odlučila
U BiH će se koristiti VAR, šta je potrebno uraditi do marta
Cijeli sistem će biti povezan sa semaforom, tako da će navijači u našoj državi prvi put moći da dožive čari ove fudbalske inovacije
04.12.2019. u 17:06
get url
text

Izvršni odbor UEFA-e odlučio je danas da će se u utakmicama baraža za EURO 2020 koristiti video tehnologija (VAR), što nije bio slučaj u kvalifikacijama.

Bosna i Hercegovina 26. marta u polufinalnoj utakmici dočekuje Sjevernu Irsku i taj susret će ući u historiju. Bilino polje će biti prvi stadion u BiH na kome će se koristiti VAR tehnologija.

VAR tehnologija koja će stići u Zenicu obuhvata osam do 12 kamera na tačno označenim mjestima na stadionu, u liniji sa golom, kaznenim prostorom..., a troškove instalacije, vjerovatno će snositi UEFA.

Funkcioniše tako što na stadionu postoji VAR soba u kojoj sudije na monitorima posmatraju šta se dešava na terenu. U slučaju sumnjive situacije oni signaliziraju glavnom sudiji, koji prekida meč i rukama pokazuje znak pravougaonika, tj. monitora. Nakon toga, on odlazi pored terena gdje na ekranu može da pogleda šta se dogodilo

Cijeli sistem će biti povezan sa semaforom, tako da će navijači u našoj državi prvi put moći da dožive čari ove fudbalske inovacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.