Vjetar će biti slab do umjerene jačine većinom južnog smjera, a u sjevernim područjima sjevernog smjera.

- Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni Celzijevih, na jugu do 41. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni - saopćili su jutros iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Za šire područje Višegrada, Trebinja, Mostara i Foče upaljen je crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura. U ostalom dijelu Bosne i Hercegovine na snazi je narančasti meteoalarm, koji predstavlja upozorenje na opasno vrijeme, također zbog visokih temperatura.

Meteoalarm

Objavljena je i prognoza za naredna tri dana.

Prvi dan vikenda u Bosni i Hercegovini će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne su lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepeni, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu zemlje do 41 stepen Celzijevih.

U nedjelju prognoziraju sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepen, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39 stepeni Celzijevih.

Prvi dan nove radne sedmice u Bosni će biti umjerena naoblaka, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 stepeni, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 37 stepeni Celzijevih.