open-navfaktor-logo
search
Prigodan program
U Brčkom mirna šetnja kao podsjećanje na žrtve genocida
Brojna udruženja građana iz Brčko distrikta BiH predvođena "Klubom prijatelja Srebrenice i Podrinja“ prigodnim programskim sadržajima su obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.
11.07.2020. u 12:33
get url
text

Zbog činjenice da ove godine nije bilo moguće učestvovati u Maršu mira Nezuk - Potočari, jutros je stotinjak Brčaka marširalo od Šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću do Velikog parka u Brčkom kako bi na taj način podsjetili na put kojim su krenuli brojni Podrinjci nakon pada Srebrenice pokušavajući doći na slobodnu teritoriju. Na čelu ovog marša bili su članovi navijačke grupe BH Fanaticos iz Brčkog.

Učesnicima marša u Brčkom se priključila veća grupa građana te su zajedno šetali od brčanskog Velikog parka do spomenika borcima Armije RBiH, gdje je u 10 sati organiziran prigodan program.

U programu koji je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine učestvovale su članice brčanskog "Preporoda" Medina Zahirović i Ajla Kalesić, te Haris Memišević, učenik VII osnovne škole iz Gornjeg Rahića koja već godinama njeguje prijateljstvo sa nastavnicima i učenicima iz osnovne škole iz Osata kod Srebrenice. Haris je u emotivnom obraćanju podijelio s prisutnima svoje uspomene sa školskog putovanja u Osat i opisao susret sa vršnjacima iz tog podrinjskog kraja.

U ime organizatora programa obilježavanja 25. godišnjice genocida obratio se predsjednik udruženja “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ Admir Karalić koji je naglasio da Srebrenica mora biti naša briga i obaveza.

- Prije 25 godina humanost i ideali pravičnosti su pali pod kuršumima zla u šumama oko Srebrenice, Udrča, Liplja, Kamenice... Naša dužnost je da opominjemo i ne zaboravljamo. Kultura sjećanja konačno mora postati dio našerg kolektivnog identiteta. Pamtimo, govorimo, opominjimo i postanimo glas onih kojima je riječ oduzeta - kazao je Karalić u izjavi za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.