open-navfaktor-logo
search
Forum
U Budvi počeo regionalni skup o suprotstavljanju ekstremizmu
Konferenciju su otvorili predstavnici američkog State Departmenta, koji su pozvali na zajedničko djelovanje država regiona u borbi protiv ekstremizma
15.11.2018. u 11:14
get url
text

Forum o nacionalnim i lokalnim pristupima suprotstavljanja religijskom i etno-nacionalističkom ekstremizmu na Zapadnom Balkanu, koji je okupio ministre unutrašnjih poslova regije, počeo je jutros u Budvi, javlja Anadolu Agency (AA). 

Konferenciju su otvorili predstavnici američkog State Departmenta, koji su pozvali na zajedničko djelovanje država regiona u borbi protiv ekstremizma. 

Pete Marocco, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u State Departmentu, kazao je da je radikalizacija zajednički neprijatelj svih i da zbog toga svi moraju da rade zajedno. 

-Tako bi gradonačelnici trebalo da rade zajedno sa kordinatorima za borbu protiv nasilnog ekstremizma, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i tako jačamo snagu regiona. Moramo da radimo zajedno kako bismo mogli da kontrolišemo taj nasilni ekstremizam. Ovakve stvari moramo da premostimo, kako bi smo ostvarili šire ciljeve, a to je evropski prosperitet - kazao je Marocco. 

Christopher Harnisch, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizam u State Departmentu, istakao je da je prijetnja terorizma postala opasnija i složenija nego ikada u istoriji. 

-Nema mjesta na zemlji koje je imuno na terorizam. U 2017. godini preko 120 terorističkih grupa se pojavilo u 48 država. Ove grupe su pospiješile netoleranciju i nasilje - kazao je Harnisch. 

Na današnjem skupu učestvuju ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, Kosova Ekrem Mustafa, Makedonije Oliver Spasovski, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Besfort Lamallari. 

Skupu prisustvuju i službenici lokalnih vlada, predstavnici civilnog društva i akademija, gradonačelnici, lokalni eksperti, kao i novinari. 

Forum organizuje Međunarodni republikanski institut, u saradnji sa Strong Cities Network/Institute for Strategic Dialogue i uz podršku Biroa za konfliktne operacije i operacije stabilizacije State Departmenta SAD-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.