open-navfaktor-logo
search
Obilježena godišnjica
U Bugojnu Info-performans u znak sjećanja na stradale u Vrbanji
O torturama kroz koje su prošli zatvorenici logora „Akvarijum“ govorio je Vahid Karagić
27.07.2019. u 13:04
get url
text

Manifestacija kojom se obilježava 26 godina od stradanja 45 bošnjačkih civila u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna nastavljena je danas tradicionalnim pohodom „Put spasa“.

Uz članove porodica stradalih, u pohodu sudjeluje veliki broj građana koji, na ovaj način, žele sačuvati od zaborava jedan od najtežih perioda za preživjele mještane Vrbanje i okolnih sela, koji su u julskim sukobima 1993. spas pronašli bježeći kroz šumu.

Istim povodom, sinoć je ispred zgrade Medžlisa IZ-ce Bugojno upriličen Info-performans „Vrbanja 1993.“, nastao po ideji Mine Bajrić, kojoj su pripadnici HVO ubili oca i sestru.

O torturama kroz koje su prošli zatvorenici logora „Akvarijum“ govorio je Vahid Karagić, dok su na značaj čuvanja uspomene na stradale Bošnjake Vrbanje, Crniča i Vrpeći, ukazali glavni bugojanski imam Kemal ef. Tokmić, i načelnik toga grada Hasan Ajkunić.

Pročitano je pismo podrške aktivnostima koje se provode s ciljem da se ne zaboravi zločin u Vrbanji, koji je uputila potpredsajednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Recitale o Vrbanji interpretirali su studentica Dalila Bajrić i učenica Srednje tehničke škole u Bugojnu Murisa Karagić, a ilahije izvele članice Aktiva žena „Asr“ i učenica Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik Ajla Turčinović.

Posebno emotivan bio je performans koji su, za ovu priliku, pripremili polaznici mektebske nastave u džematu Vrbanja. Nakon Info-performansa, upriličena je promocija knjige “Vrisak do neba” autorice Hazete Hamzić-Salihović.

Drugu knjigu kalesijske književnice, s tematikom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu, predstavile su prof. Lejla Beso Haskić i mr. Dženana Durek-Bajraktarević, dok je moderatorica bila Suvada Šehić.

U organizaciji Udruženja građana „Porodice stradalih Vrbanja 1993.“ i Medžlisa IZ-ce Bugojno, sutra će u Vrbanji biti održan centralni događaj u okviru manifestacije „Šehidima dova-živima opomena“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.