Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH, općine Srebrenica, u saradnji sa Udruženjem Drina Srebrenica, i ove godine, po treći put, organizuju Marš mira Srebrenica - Vukovar.

Kako je saopćeno iz te Organizacije, ideja za Marš mira Srebrenica–Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju građani Vukovara i drugih gradova iz Republike Hrvatske, koji svojim učešcem u Maršu mira Nezuk-Potočari te drugim aktivnostima odaju počast žrtvama genocida iz Srebrenice.

- Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida iz Srebrenice te ostalim nevino ubijenim žrtvama, s porukom da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove - navode organizatori.

Planirano je da učesnici Marša mira i ove godine za sedam dana pređu oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara.

Polazak je u ponedjeljak, 11. novembra, iz Memorijalnog centra Potočari, a dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18. novembra.

Planirana ruta pješačenja je: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšici-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Šamac-Slavonski Šamac–Cerna- Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar–Vukovar, a bit će oko 30 učesnika.