open-navfaktor-logo
search
Četnički vođa
U centru Beograda slavili Dražu Mihailovića
Mihailovićevi četnici počinili su teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog saradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale
12.05.2019. u 17:00
get url
text

Nekoliko stotina pristalica ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihailovića okupilo se danas u Beogradu.

Pokret obnove Kraljevine Srbije organizirao je skup nazvan "Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži", poštovaoci njegovog lika i djela prošetali su centrom Beograda.

Na čelu povorke bio je transparent "Prva monarhistička i antifašistička šetnja" sa krunom na lijevoj i desnoj strani, a učesnici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Draže Mihailovića. Pojedini učesnici bili su odjeveni u replike uniformi nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odlikovanjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni "antinacisti i antifašisti" ponosni na "činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta".

Mihailovićevi četnici počinili su teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog saradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale.

Gojković je poručio kako "POKS želi državu koja će biti servis građana" te da je to moguće "samo ako se Srbiji vrati pravo ime" - Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom "Živio kralj", na što su okupljeni uzvratili "Hoćemo kralja".

Skup je protekao bez incidenata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.