VEZANI TEKST - Novac za nerad: Evo u kojim kantonima političari i dalje primaju "bijeli hljeb"

Oni bi u narednih godinu dana trebalo da primaju mjesečne naknade u iznosu plaće koju su imali tokom mandata. Te plaće su bile od 2.700 KM do 3.000 KM.

Duvnjak će novac podijeliti 

- Delegati koji su podnijeli zahtjev za naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije su Zvonko Marić, Senad Ahmetović, Alisa Hajdarović, Jasmin Duvnjak, Hadis Jusić, Edina Abdić Pleho, Rasim Kantarević, Rasim Pajić, Elvis Živković, Sejad Tatarin, Nikica Bosnić i Mirela Trepanić-Grbešić - rekao je za Faktor Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Jasmin Duvnjak se odriče cijelog iznosa "bijelog hljeba" od 36.000 KM

Treba napomenuti kako je delegat Jasmin Duvnjak podnio zahtjev za "bijeli hljeb" kako bi novac podijelio u humanitarne svrhe, a na godinišnjem nivou radi se o nekih 36.000 KM.

Duvnjak se 2014. godine odrekao "bijelog hljeba" i tada je novac ostao u budžetu FBiH, a ovaj put se operedijelio da novac usmjeri u različite humanitarno-socijalne svrhe i društveno-korisne programe.

Ramo Isak, delagat iz prošlog saziva Doma naroda FBiH se odrekao "bijelog hljeba".

Nemoralna visoka naknada

VEZANI TEKST - Evo kojem federalnom parlamentarcu je odbijen zahtjev za "bijeli hljeb", ko će naplatiti više od 30.000 KM

- S obzirom na to da po isteku mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH svi delegati imaju zakonsko pravo na tzv. "bijeli hljeb" u visini jednogodišnje parlamentarne plaće (više od 30 hiljada KM), smatram da je u vremenu kada imamo veliki broj nezaposlenih građana, inflaciju, niske penzije i plaće, ovako visoka naknada nakon prestanka javne funkcije totalno nemoralna i da je prihvatanje iste politička neodgovornost - napisao je ranije na svom Facebook profilu Isak.

Inače, naknada plaće nakon prestanka javne dužnosti za izabrane dužnosnike definirana je članom 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.