open-navfaktor-logo
search
Brine ih situacija
U EU Parlamentu rasprava o BiH: Blokada države neprihvatljiva, Strik zatražila sankcije za Dodika
U toku je plenarna sjednica Evropskog parlamenta na kojoj se, na inicijativu Grupe Zelenih/EFA, raspravlja o trenutnoj polotičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
23.11.2021. u 22:17
get url
text

Prvi je govorio šef slovenačke diplomatije Anže Logar, koji je kazao "kako je blokada institucija države neprihvatljiva".

- Građane BiH brinu problemi koji su ključni za njihove živote. Politički čelnici moraju premostiti ovu situaciju te se usmjeriti na zajedničke napore koji će omogućiti reforme koji će ubrzati evropski put. Nadamo se da će naredni izbori biti održani sukladno preporukama. Ustav BiH nije sukladan konvenciji o ljudskim pravima. Vijeće poziva na izbornu reformu kojom će se eliminirati svi oblici diskriminacije. Nikakvi političke odluke koje bi dovele u pitanje odluke Suda za ljudska prava ne smiju se donositi. Što se tiče evropske i vanjske i sigurnosne politike žalimo što se BiH toga više ne pridržava i tražimo da se to promijeni. Izražavamo podršku EUFOR operaciji ALTEA koja pridonosi sigurnom okruženju za sve građane BiH – kazao je Logar, prenosi  N1.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, naveo je da Komisija pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini te da je ona brine.

- Tražimo da čelnici te zemlje rade na deeskalaciji i traže dijalog i da se ne pojačavaju napetosti. Zaista je potrebno da ta zemlja ima takvo okruženje da može dobijati sredstva iz EU, naročito za oporavak od pandemije – rekao je Dombrovskis.

Dodao je kako "brine situacija u kojoj čelnici ne rješavaju probleme za građane od korupcije do odlaska mladih".

- EU podržava konstruktivni dijalog i zaštitu državnih institucija. Politički čelnici trebaju sarađivati i raditi na provedbi 14 ključnih tačaka na putu ka EU – kazao je Dombrovskis.

Istakoa je kako Evropska unija nastavlja pratiti situaciju u BiH.

- Ključno je osigurati jedinstvo EU i mi smo i dalje opredijeljeni za evropsku perspektivu BiH i nadamo se da će sve strane raditi na tome da se taj cilj ostvari. Samo uz opsežne reforme BiH će ići dalje ka pristupu EU - poručio je Dombrovskis.

Tineke Strik, zastupnica Evropskog parlamenta, pozvala je Evropsku uniju da nametne sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Istakla je da je Dejton sada pod pritiskom, da Dodik igra opasnu igru i dovodi teritorijalni integritet i suverenost BiH u pitanje, te da "to ne možemo prihvatiti".

Michael Gahler, zastupnik EPP-a, naglasio je da je najveća prijetnja integritetu i pokopavanje Dejtonskog sporazuma, te da to nije samo to prijetnja miru u Bosni i Hercegovini već i cijeloj regiji.

- To ima ime i to je Milorad Dodik. Zašto Vijeće ne progovori jasno o tome. Ovaj gospodin koji ima podršku Beograda i Moskve se mora izjasniti - dodao je Gahler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.