open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost
Mevludski program je izveo hor imama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i gosti iz Republike Turske, a vaz kazivao Remzija ef. Pitić, goraždanski muftija
20.11.2018. u 14:38
get url
text

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu nakon podne-namaza, u utorak je održana centralna mevludska svečanost povodom dana rođenja Muhammeda, a. s., koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori mevludske svečanosti su Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji s Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Mevludski program je izveo hor imama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i gosti iz Republike Turske. Kenan ef. Musić, glavni imam sarajevskog Medžlisa, izjavio je kako mu je drago što se vjernici sjećaju poslanika Muhammeda a.s. Musić je tom prilikom govorio o životu Poslanika i prenio vjerske poruke.

-Zapamtite, braćo i sestre, valja ostvariti sebe, a da ne izgubiš sebe. Svako ko ostvari sebe na ovom svijetu, a izgubi svoje principe, izgubi i one stvari u koje vjeruje, on je izgubio sebe - kazao je Musić.

Ahmet Yaman, predsjednik Komisije za fetve Evroazijskog islamskog vijeća, rekao je veoma važno organizirati ove programe koji ojačavaju vjeru, duhovnost, tradiciju i identitet.

Yaman smatra da su zajednički programi koje organiziraju islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Turske veoma važne.

Vaz je kazivao Remzija ef. Pitić, goraždanski muftija, koji je proučio dove i uputio vjerske poruke. Muftija je rekao kako je Muhammed a.s. poslan cijelom čovječanstvu i da je on sasvim zemaljski poslanik. Osvrnuo se i na detalje iz života Muhammeda a.s., kao i kazivanja islamskih stručnjaka o njemu.

- Taj Poslanik je naše ogledalo. Ako je on naš uzor, a Kur 'an tako kaže, i mi Kur'anu vjerujemo. Drugo je pitanje kako mi to redamo - kazao je Pitić.

Pitić je dodao kako nema islama bez Muhammeda a.s. i da nema nijednog obreda bez njega jer je Poslanik pokazao kako treba klanjati, postiti, hadždž obaviti i međusobno se odnositi.

Muftija je kazao kako smatra da je vrijeme da vjernici Poslanika prihvate kao ogledalo. Dodao je kako je Poslaniku najveća briga bila njegov Ummet.

-Dajte da kada hoćemo učiniti neki korak, da se zapitamo šta bi Poslanik učinio. Dajte da nam to bude preče od svega što nam je sada preče. Bit će nam svima bolje - kazao je Pitić koji je vaz završio dovama.

Isti dan, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, između akšama i jacije-namaza, bit će održana tribinu otvorenog tipa o temi  "Omladina-nosilac poslaničke misije", a uvodničar će biti Ahmet Yaman, član Visokog vjerskog vijeća Diyaneta i predsjednik Komisije za fetve Evroazijskog islamskog vijeća. 

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a. s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed a. s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a. s.

Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a. s., i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a. s., istovremeno s ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.