open-navfaktor-logo
search
Burna atmosfera
U Goraždu do 15 sati glasalo 41,08 posto birača
Bilo i primjedbi od pojedinih političkih subjekata u vezi s plakatima u blizini biračkih mjesta te su upućeni pozivi političkim subjektima da ih uklone
07.10.2018. u 18:14
get url
text
Glasanje u Goraždu, Opći izbori 2018

U Goraždu je do 15 sati glasačko pravo iskoristilo 41,08 posto birača, potvrđeno je Feni u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Predsjednik GIK-a Džemail Popović ističe da je odziv glasača zadovoljavajući.

- Imajući u vidu da su glasački listići glomazni, teško se snalaze posebno starije osobe koje su provodile po 15 do 20 minuta na glasanju, što je usporilo cijeli proces i stvorene su gužve na biračkim mjestima, ali vjerujemo da će biti dobra izlaznost - istakao je on.

Naglasio je da je do ranih poslijepodnevnih sati izborni dan proticao prilično burno.

- Bilo je nekih tenzija i napetosti prema GIK-u jer smo imali mnogo poziva građana, političkih subjekata, članova biračkih odbora i posmatrača u vezi s glasanjem na biračkim mjestima, posebno u naseljima Baćci, Vranići, Osanica. Bio je zaista pritisak i zabilježeno je dosta pokušaja da se pomaže zdravim osobama, što predsjednici biračkih odbora nisu dozvolili. U zakonu tačno piše da se pomoć može pružiti osobi koja je slijepa, slabovida ili fizički onesposobljena, zvali smo policiju koja je intervenisala i već nakon 14 sati se situacija smirila - precizirao je Popović.

Napomenuo je da je bilo i primjedbi od pojedinih političkih subjekata u vezi s plakatima u blizini biračkih mjesta te su upućeni pozivi političkim subjektima da ih uklone.

- Na biračkom mjestu u SSŠ "Džemal Bijedić" prijavljen je jedan slučaj glasanja osobe umjesto druge osobe, konkretno majka je došla da glasa za sina koji je u Americi, policija je to evidentirala i bit će poduzete mjere iz njihove nadležnosti. Također, u ovoj školi jedan član biračkog odbora u 14 sati napustio je odbor tako da je bio obustavljen rad na tom biračkom mjestu 30 minuta - kazao je predsjednik GIK-a Goražde.

Istakao je da su svi članovi biračkih odbora od jutros na svojim pozicijama te da nije bilo najavljenog odustajanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.