open-navfaktor-logo
search
Saopćio HALMED
U Hrvatskoj preminuo 33-godišnjak nakon vakcinisanja AstraZenecom, kreće istraga
Muškarac u Hrvatskoj preminuo je 12 dana nakon vakcinisanja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) pokrenula istragu.
17.03.2021. u 18:25
get url
text

Muškarac iz Siska preminuo je jutros u zagrebačkom KBC-u Rebro. Vakcinisan je u Sisku, a zasad nije poznato je li riječ o prvoj ili drugoj dozi.

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je danas dobila prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

Prijava navodi trombocitopeniju i krvarenje, a obdukcija u toku.

- U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o toku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda - navode iz HALMED-a, koji u što skorijem roku očekuje zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije.

- HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena hitno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu istrage - navode u HALMED-u.

Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutno u toku, navodi HALMED.

- HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s vakcinisanjem. Zaprimljeno je devet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem vakcinisanja. Od toga za šest prijava uzročno-posljedičnu povezanost s vakcinisanjem iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava, što uključuje prijavu zaprimljenu danas tokom dana.

Za tri prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, ocijenjeno da uzročno-posljedična povezanost između primjene vakcine i smrtnog ishoda nije vjerovatna, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije, koji se dogodio kod žene stare 91 godinu. Zaprimljeno je šest prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem vakcinisanja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom vakcine.  

Od navedenih ukupno 15 prijava, u 9 prijava kao primijenjena vakcina navedena je vakcina Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u šest je u prijavi navedena vakcina COVID-19 Vaccine AstraZeneca - zaključuje se u saopćenju HALMED-a, objavio je Index. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.