U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, njih 27 ima aktivnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 23 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 25. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo 15 novozaraženih za 24 sata

Kanton Sarajevo danas bilježi 90 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 721 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.866 osoba zaraženih koronavirusom i 51.489 izliječenih.

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 31 pacijent od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 200 PCR briseva.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.676 doza vakcina, dok je i za danaS, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, planiran nastavak imunizacije građana Kantona Sarajevo.

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju.