Od ovog broja porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 80 zaraženih osoba, odnosno 68,39 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 271 osoba se oporavila od zaraznog oboljenja COVID-19, čime je i danas nastavljen pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (175), te u Općoj bolnici (92) hospitalizirano je ukupno 267 osoba, od kojih tri koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, a 34 neinvazivnu ventilaciju.

U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 20 pacijenta. Desilo se pet smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 316 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 2.543 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 11. decembra ove godine ukupno su registrovane 22.123 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 19.264 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 28. novembra do 12. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 3.263 samoizolacije.

-Kako bismo smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je važno držati propisani fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.