U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 20 građana. Jedan pacijent je preminuo od ove virusne infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 39 pacijenata, od kojih njih 22 ima akutnu infekciju, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 23 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, dok dva pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 146 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 892 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.188 osoba zaraženih koronavirusom i 51.750 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 38. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 88 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 310 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 110 poziva, a obavljeno je i 35 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je dato 1.436 doza vakcina.

I danas se u Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Iz Ministarstva upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

- S obzirom na pojavu delta soja koronavirusa i njegovu visoku zaraznost, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizičku distancu, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama u kojima je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - i danas poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćila je Služba za protokol i press KS.