Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 996 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. novembra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 200 zaraženih osoba, odnosno 62,30 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 449 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (256) i Općoj bolnici (83) hospitalizirano je 339 osoba, od kojih osam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 11 osoba.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 218 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivan 4.531 slučaj zaraze koronavirusom. Od 30. januara do 24. novembra ove godine ukupno je registrovano 18.429 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 13.680 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 11. do 25. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.345 samoizolacija. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ističu kako se ljudi svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, zbog čega apeluju na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete stručnjaka i nadležnih institucija.

Podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici