open-navfaktor-logo
search
Dnevno do 60 imuniziranih
U KS najveći odziv na vakcinaciju u domovima zdravlja Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža
Na području Kantona Sarajevo dnevno se najviše vakciniše u domovima zdravlja Novi Gard (3. novembar - 42 prve doze), Novo Sarajevo (22) i Ilidža (52) i to između 50 i 60 osoba, kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
05.11.2021. u 09:57
get url
text

- Najvažnije je da nemamo problema u kontinuitetu snabdijevanja vakcina. Ono što je na početku bio problem, toga više nema. Imamo sve vakcine. Što se tiče Doma zdravlja Centar, 1. novembra, kada je zatvoren vakcinalni punk u Zetri, a u toj zdravstvenoj ustanovi počela vakcinacija, nije zabilježen veći odziv ljudi. No, i tamo se brojke vakcinisanih polako povećavaju - dodaje Šarkić.

Na području Kantona Sarajevo do sada je vakcinisano 49,1 posto građana. No, za kolektivni imunitet, prema preporukama struke, potrebno je imati i do 90 posto potpuno imuniziranih.

- Brojka od 49,1 posto vakcinisanih nije loša brojka ako je poredimo sa postotkom vakcinisanih u drugim kantonima u Federaciji BiH. No, ona je daleko od postotka koji je potreban za kolektivni imunitet, a to su dvije trećine stanovništva. Treba nam jači odziv ljudi na vakcinaciju kako bismo sa što povoljnijom situacijom ušli u sezonu gripe i ostalih viroza. Svi znamo da je pik sezonske gripe iza novogodišnjih praznika, pa sve do marta. Tada očekujemo pogoršanje situacije jer ćemo imati i sezonsku gripu te druge vrste viroza, ali i delta soj koronavirusa – ističe Šarkić.

Kaže kako su nepokretnim i slabo pokretnim još na raspolaganju mobilni timovi koji takve osobe vakcinišu u njihovim domovima.

- Mobilni timovi i dalje, u saradnji sa ljekarima porodične medicine, odlaze u stanove i kuće nepokretnih osoba. Svaki ljekar ima spisak takvih osoba, a spiskovi se revidiraju s vremena na vrijeme. Imunizacija je imperativ u pandemiji i mi činimo sve da se ona što bolje provodi. Nama je u ovom trenutku jedini problem podizanje svijesti o važnosti vakcinacije kod onih koji se premišljaju ili se ne žele vakcinisati - navodi Šarkić.

Kaže kako domovi zdravlja ne bilježe veći priliv zaraženih građana, te da je u posljednji 20-ak dana pandemijska krivulja dosta zaravnjena.

- To znači da mi već danima bilježimo od 120 do 180 zaraženih. Ali ne možemo biti opušteni jer ulazimo u sezonu gripe i teško je prognozirati kako će se situacija dalje odvijati. To ne mogu prognozirati ni vrsni epidemiolozi i imunolozi. No, činjenica jeste da, ukoliko ne budemo poštivali epidemiološke mjere koje su na snazi i ne odazovemo se na vakcinaciju, vrlo je izvjesno da će se situacija zakomplicirati u smislu brojki u periodu koji je ispred nas – naglašava Šarkić.

Ističe kako je posljednjih dana u školskoj medicini prepolovljen pritisak oboljele djece.

- To je urađeno zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom obrazovanja KS koje nam je izašlo ususret. Zamolili smo, pa je to prihvaćeno da roditelji do pet dana mogu pravdati izostanak djeteta sa nastave. To nam je pravilo najveće probleme jer su u odjelima za školsku medicinu najveću gužvu pravili roditelji koji su dolazili po potvrde kojima bi pravdali časove svojoj djeci. To je bio put i da se mnogi zaraze. No, što smo do prije nekoliko dana u jednoj smjeni imali 80 pregleda, sada je ta brojka skoro prepolovljena – kazao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.