open-navfaktor-logo
search
Potpisan pravilnik
U maju otvaranje Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om
U Sarajevu je danas potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s Evropskim policijskim uredom (EUROPOL), čime je ova država korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om, javlja Anadolija.
21.03.2023. u 12:57
get url
text

VEZANI TEKST - Zapela operacionalizacija Kontakt tačke za saradnju sa Europolom: Ministri iz HDZ-a protiv izmjene pravilnika

Pravilnik, koji je važan preduvjet za uspostavljanje pune operativne saradnje s EUROPOL-om, potpisali su predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, koja će, kako je danas najavljeno, biti zvanično otvorena 9. maja, simbolično, na Dan Evrope.

Ceremoniji potpisivanja Pravilnika prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

- Današnjom verifikacijom Pravilnika o radu i operativnoj saradnji učinjen je veliki korak za BiH jer će bitno olakšati naše pridruživanje Evropskoj uniji kao području slobode, sigurnosti i pravde koje počiva na poštivanju temeljnih ljudskih prava - rekao je Nešić.

Kako je rekao, ovim korakom se otklanja i posljednja formalna prepreka za cjelovitu i potpunu operativnost u saradanji Bosne i Hercegovine i ove vrlo važne međunarodne organizacije.

- Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenja zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, učiniti našu zemlju sigurnijom i bližom porodici evropskih zemalja - kazao je Nešić.

Dodao je kako se završetak radova na pripremi Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om, koja će biti smještena u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH, biti završeni u maju ove godine kada će biti i svečano otvorena.

Sattler je istakao kako je riječ o izuzetno vaznom koraku u pravcu operacionalizacije i sporazum koji BiH ima potpisan s EUROPOL-om.

VEZANI TEKST - EU pozvala na potpunu operacionalizaciju Kontakt tačke BiH za saradnju s Europolom

Govoreći o tome koji su naredni koraci, Sattler je kazao kako je u toku realizacija donacije informatičke opreme koju EU osigurava, a drugi korak podrazumijeva rekonstrukciju prostorija u Ministarstvo gdje će se nalaziti Kontakt tačka. Svi radovi trebali bi biti gotovi do 9. maja.

Sattler je ukazao na značaj saradnje sa EUROPOL-om u kontekstu borbe protiv organiziranog kriminala, ekonomskog kriminala, terorizma, cyber kriminala, ilegalnih migracija, krijumčarenja narkotika, seksualne eksploatacije.

Šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patrícia Silveira kazala je kako današnje potpisivanje predstavlja važan korak ka punoj operacionalizaciji sporazuma koji je potpisan sa EUROPOL-om, a istovremeno signal potvrde i opredjeljenja svih domaćih vlasti da se krene u tom pravcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.