Njih su obišli predstavnici Crvenog križa Federacije BiH.

- Kroz razgovor su izrazili veliku zahvalnost Crvenom križu i građanima na gostoprimstvu i podršci - saopćeno je iz Crvenog kriza FBiH.

Naveli su da su na terenu konstantno predstavnici Crvenog križa općine Čitluk koji izbjeglicama, uz koordinaciju sa sekretarom Crvenog križa Hercegovačko-neretvanskog kantona, pružaju značajnu pomoć.

- U cilju što boljeg odgovora na aktuelnu situaciju održan je i koordinacijski sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti u narednim danima kada se očekuje dodatni priliv izbjeglica iz Ukrajine - istakli su iz Crvenog križa FBiH.

Kazali su da će, osim humanitarne pomoći i psihosocijalne podrške, pružiti usluge testiranja na COVID-19 putem antigen testova, prilikom dolaska novih izbjeglica, a prije samog smještaja kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze.

Podsjetili su da je aktivan humanitarni broj 17023 putem kojeg građani mogu donirati dvije KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.