open-navfaktor-logo
search
Uzbudljivo otkriće
U meteoritu pronađena dva minerala nikada viđena na našoj planeti
Naučnici su identifikovali dva minerala nikada ranije viđena na Zemlji u meteoritu teškom 15,2 metričke tone.
27.12.2022. u 22:40
get url
text
Meteorit

Minerali su došli iz komada meteorita od 70 grama, koji je otkriven u Somaliji 2020. godine i deveti je po veličini meteorit ikada pronađen, navodi se u saopćenju Univerziteta Alberta.

Chris Herd, kustos univerzitetske kolekcije meteorita, primio je uzorke svemirske stijene kako bi ih mogao klasificirati. Dok ga je ispitivao, nešto neobično mu je zapelo za oko - neki dijelovi uzorka nisu se mogli identificirati mikroskopom. Zatim je zatražio savjet od Andrewa Lococka, šefa univerzitetske laboratorije za elektronske mikrosonde, budući da Locock ima iskustva u opisivanju novih minerala, piše CNN.

- Prvog dana kada je uradio neke analize, rekao je: 'Imate najmanje dva nova minerala unutra'. To je bilo fenomenalno - rekao je Herd.

Ime jednog minerala - elaliit - potiče od samog svemirskog objekta, koji se naziva "El Ali" meteorit jer je pronađen u blizini grada El Alija u centralnoj Somaliji.

Herd je drugu nazvao elkinstantonit po Lindy Elkins-Tanton, potpredsjednici Interplanetarne inicijative Univerziteta Arizona State.

- Kad god pronađete novi mineral, to znači da su stvarni geološki uslovi, hemija stijene, bili drugačiji od onoga što je ranije pronađeno. To je ono što ovo čini uzbudljivim: u ovom konkretnom meteoritu imate dva zvanično opisana minerala koja su nova u nauci - rekao je Herd.

Istraživači još uvijek analiziraju minerale, i potencijalno treći, kako bi otkrili kakvi su bili uvjeti u meteoritu kada se svemirska stijena formirala. A novootkriveni minerali mogli bi imati uzbudljive implikacije za budućnost, dodao je Herd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.