Predostrožnost

U mnogim džamijama u Evropi povećane mjere sigurnosti zbog terorističkog napada

Objavljeno: 15.03.2019. u 20:56

Ispred Islamskog centra u Beču danas su patrolirali pripadnici policije u pancirnim prslucima i naoružani dugim cijevima

FOTO: AA

U brojnim džamijama u Europi povećane su mjere sigurnosti nakon terorističkog napada na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA). Posebne mjere sigurnosti su poduzete i u velikim džamijama u gradovima kao što su London, Beč i Amsterdam. Policija u ovim gradovima je odlučila da pojača policijske patrole te uvela i brojne druge mjere predostrožnosti.

Ispred Islamskog centra u Beču danas su patrolirali pripadnici policije u pancirnim prslucima i naoružani dugim cijevima. Holandski ministar pravosuđa i sigurnosti Fred Grapperhaus kazao je novinarima da je Holandija uvijek pripremna kada se radi o mogućim sigurnosnim rizicima. U nekim džamijama u ovoj zemlji pripadnici policije su bili ispred džamija tokom džuma-namaza.

Osim toga, gradonačelnici Amsterdam, Rotterdam i Haaga posjetili su džamije nakon džuma-namaza kako bi se solidarisali s muslimanima. Opsežne sigurnosne mjere su poduzete i ispred džamija u Londonu, a biskup iz Londona Sarah Mullally je kazala da je potrebno hitno osuditi napade kao što je ovaj na Novom Zelandu.

-Zajedno se moramo suprotstaviti vjerskoj mržnji i zauzeti se za slobodu vjerovanja - rekla je Mullally.

Foto: AA

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je također osudio napad te pozvao i medije na odgovorno djelovanje, napominjući da je potrebno obratiti pažnju ja način izvještavanja i pisanja o muslimanima.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije