Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, na čelu sa direktorom Sinišom Skočibušićem učinio je maksimalne napore da obezbijedi najsavremeniju opremu za dobrobit cijelog zdravstvenog sistema i građana Federacije BiH, a uz pomoć partnera/donatora kojima se na svečanosti u Mostaru javno zahvalio.

- Pandemija koronavirusa pokazala je više nego veliku važnost kvalitetne infrastrukture u odgovoru na pandemiju. Mi u Federaciji u pandemiju smo ušli s nekim uređajima čak iz 1997. godine. Na sreću, svim kantonima i zdravstvenim ustanovama u Federaciji distribuirano je preko 200 hladnjaka, agregati kako bi se kontinuirano održavala struja, potrošni materijal, a također su na nekoliko lokacija dostavljene hladne komore i na taj način će biti implementiran i zajednički monitoring sustav kojim će se u svakom hladnjaku kontrolirati temperatura kako ne bi došlo do ispadanja hladnog lanca, jer sva cjepiva koja ispadnu iz hladnog lanca moraju se uništavati - rekao je dr. Skočibušić.

Prim. dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, na svečanosti se obratila u ime premijera Federacije BiH, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

- Federalni zavod za javno zdravstvo današnjim danom realizirao je dva velika projekta u vrlo kratkom vremenu. Oba ova projekta zajednički smo izveli s našim partnerima, a oni su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, UNDP i Evropska unija. Zahvaljujući našim donatorima uspjeli smo doći do situacije da gotovo svi naši kantoni imaju barem jedan PCR aparat što omogućuje najsavremeniju dijagnostiku ne samo COVID-19 nego i drugih bolesti - kazala je dr. Bera.

U dvije izazovne godine pandemije COVID-19, Zavod za javno zdravstvo Federacije bio je jedan od ključnih nositelja protivpandemijskih mjera. U tome je imao veliku podršku i međunarodnih partnera koji su se takođe obratili na svečanosti.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini, podsjetio je kako je Evropska unija pružila više od 20 miliona eura pomoći našoj zemlji u borbi protiv pandemije, te naglasio da će EU nastaviti pomagati zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini.

Dr. Rownnak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BIH zahvalila se dr. Skočibušiću na pozivu i istakla važnost ovog događaja.

- Drago nam je što smo bili partneri u cijelom tom procesu i što smo zajedno s USAID-om i EU-om uspjeli kupiti opremu potrebnu za hladni lanac i ove prostorije koje to omogućavaju i koje smo danas obišli. I dalje nastojimo pružati pomoć ovoj zemlji i još jednom želimo staviti naglasak na cijepljenje djece. Dosta zabrinjavajući podatak je da je stupanj vakcinacije za MMR s 80 pao na 60 posto, tako da se nadamo i molimo pomoć vlasti u rješavanju ovog problema - istakla je.

Specijalni predstavnik regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za regiju Evropa dr. Erwin Cooreman istakao je kako je značaj laboratorija za molekularnu dijagnostiku od neizmjernog značaja za javno zdravstvo.

- To smo vidjeli s pojavom COVID-19, jer smo kao društvo stalno u opasnosti od napada raznih patogena. Zato je najbitnije da imamo dijagnostiku koja može tačno utvrditi šta je u pitanju - rekao je Cooreman.

Domaće i međunarodne goste na svečanosti pozdravio je i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Direktor Zavoda Siniša Skolibušić uručio je zahvalnice Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu zdravstva, Delegaciji EU u BiH, UNICEF-u BiH, Uredu WHO u BiH, USAID – Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, UNDP – Razvojnom programu Ujedinjenih nacija, IOM – Međunarodnoj organizaciji za migracije, DRC – Danskom vijeću za izbjeglice u Bosni i Hercegovini, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Crvenom krstu Federacije BiH, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te gđi. Emiliji Primorac, medicinskoj sestri u mirovini i dugogodišnjoj uposlenici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na poslovima imunizacije.

Nakon dodjele zahvalnica, uslijedio je obilazak laboratorija za molekularnu dijagnostiku, ultra – hladnog lanca, centralnog skladišta hladna komora i pomoćnih objekata. Detalje o karakteristikama i mogućnostima modernoga laboratorija i unaprijeđenog hladnog lanca, o odgovornim i iskusnim djelatnicima koji u njima rade i o njima brinu, tijekom obilaska gostima su govorile dr. Maja Ostojić i mr. Šejla Čolaković iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH.

Nakon obilaska upriličen je prijem i zajedničko druženje.