open-navfaktor-logo
search
U toku pripreme
U nedjelju skokovi sa Starog mosta: Listo ide po 13. pobjedu i oproštaj
Skakači će u nedjelju 28. jula, u 16 sati, s najljepše skakaonice na svijetu, visoke 27 metara, okušati svoju sreću.
24.07.2019. u 19:53
get url
text

Posljednja julska nedjelja tradicionalno je rezervirana za skokove sa Starog mosta, a u to vrijeme Mostar je najposjećeniji. Turisti iz svih krajeva svijeta su taj dan neizostavni gosti ovog hercegovačkog bisera. Tako će Mostar i ove godine na dan održavanja 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta, biti centar svijeta.

U toku su pripreme za održavanje tradicionalnih skokova sa Starog mosta. Skakači će u nedjelju 28. jula, u 16 sati, s najljepše skakaonice na svijetu, visoke 27 metara, okušati svoju sreću. S UNESCO-ovog zaštićenog spomenika skaču u dvije discipline, a to su skokovi na glavu - poznati stil "lasta" i skokovi na noge koji se inače održavaju jedino u Mostaru.

Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći 'štrap' to su veće ocjene.

Prema riječima Saše Oručevića iz Kluba skakača u vodu Mostari, pripreme teku po planu i sve će biti spremno za nedjelju.

- Još je prerano govoriti o broju skakača s obzirom na to da se taj broj uvijek tek pred takmičenje zna. I ove godine učešće će zasigurno, kao i proteklih godina, uzeti takmičari iz zemalja bivše Jugoslavije. Pored skakača iz BiH, prvenstveno iz Mostara, dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije... Uvijek bude oko 30 skakača na glavu i oko 25 na noge - kazao je Oručević.

Skakači će se moći prijaviti do 12 sati u nedjelju na dan samih skokova, odnosno do obaveznog ljekarskog pregleda.

Za skakače ljekarski pregled i jeste najvažniji, nakon kojega će se znati i tačan broj učesnika.

Lorens Listo, dvanesterostruki šampion u skokovima s mostarskog Starog mosta, takmičit će se i ove godine. Ovo će biti njegovo 20. učešće, a ukoliko pobjedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje će, kako je najavio, prestati da se takmiči na tradicionalnim mostarskim skokovima.

Press konferencija povodom predstojećih skokova sa Starog mosta bit će održana u petak u prostorijama Kluba skakača u vodu Mostari (na Starom mostu), kada će biti otkriveno i više detalja o popratnim sadržajima. Organizatori obećavaju da će propratni sadržaji ove godine biti posebno zanimljivi.

- Noć uoči skokova na plato ispod Starog mosta bit će promocija kratkih videa Mostara iz perioda rata koje je snimio Jimmi James, te promocija albuma "Mo Army bend" - izdvojio je Oručević neke od zanimljivosti.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je nedavno kazao kako Grad Mostar pomaže organizaciju Skokova sa Starog mosta, pa je preko Sportskog saveza dato 5.000 KM za pomoć u organizaciji.

- Sve ono što je kvalitetno i vrijedi u sportu Mostara mi podržavamo i želimo to i dalje raditi- poručio je Bešlić.

Pored veličanstvenih prizora koje će izvesti hrabri skakači, ljubitelji adrenalina imat će priliku taj dan da oprobaju Zip-line. Ko ne smije skočiti sa Starog mosta može probati zip-line, leti se ali je sigurno 100 posto.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.